Pizza z cytrynami w oliwie.

 
IMG_0759
Przygotowanie cytryn
w oliwie wymaga czasu – przyznaję. I cierpliwości i silnej woli… wszystko to
warto poświęcić dla tego smaku. Pamiętam, że kiedy tylko przeczytałam o tym
przepisie w „Kuchni pachnącej bazylią” Tessy Capponi zamarzyła mi się
pieczona na kamieniu pizza z białym sosem, pachnąca pesto i koniecznie z ich właśnie
udziałem…

Teraz, kiedy poznałam
ich smak wiem, jak dobrze wraca się do domu, w którego chłodnej spiżarni czeka ciężki
słój cytryn w oliwie. Polecam gorąco!
I uśmiecham się do Was mocno. My wciąż jeszcze odpoczywamy… Dobrych chwil pełnych słonca Wam życzymy.
IMG_0740
Pizza z cytrynami w
oliwie
 

Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki chlebowej pszennej (typ 650) – można także użyć
mieszanej w równej ilości – tortowej i pełnoziarnistej
200 g semoliny
200 ml wody
5 łyżek oliwy z oliwek
5 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Na sos:
200 ml crème fraîche (można zastąpić gęstą 20% śmietaną)

5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego greckiego lub bułgarskiego
3 łyżki bazyliowego pesto (przepis tutaj)

Na farsz:

kilka plasterków cytryny w oliwie (przepis poniżej)
pieczarki
plasterki Coppa di Parma (można użyć prosciutto lub po
prostu szynki gotowanej lub pominąć)
pomidorki koktajlowe
tarta mozzarella
świeże oregano i rukola do podania

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy
ciasto.
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy. Przykrywamy, odstawiamy.
2. Przygotowujemy
sos
łącząc wszystkie składniki w miseczce mieszając dokładnie.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 225 stopni.*
4. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki zależnie od wielkości,
pieczarki w plasterki, siekamy świeże oregano, którym posypiemy pizzę po
upieczeniu.
5. Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części, zależnie od wielkości
pizzy, którą chcemy uzyskać. Rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Układamy szynkę,
plasterki pieczarek, pomidorki, posypujemy mozzarellą, na wierzchu układamy plasterki
cytryny.
6. Pieczemy około 7 minut.

*do pieczenia pizzy używam kamienia, który nagrzewam w
piekarniku. Jeżeli nie macie kamienia dobrze jest nagrzać w piekarniku blaszkę.
Rozwałkowaną pizzę układamy na pergaminie, obkładamy i cały pergamin przekładamy
na rozgrzaną w piekarniku blaszkę.

Cytryny w oliwie

Składniki:*
3 cytryny
czubata łyżeczka grubej soli
4 liście laurowe
½ łyżeczka ziaren kolendry
ok. 1 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Dokładnie myjemy cytryny. Kroimy je w ćwiartki i
plasterki. Wykładamy do dużej salaterki, i posypujemy solą, mieszając rękami.
Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
2. Wyjmujemy z salaterki i odcedzamy przez 2 godziny.
Dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do słoików z liśćmi
laurowymi i kolendrą. Zalewamy dużą ilością oliwy i zamykamy słoiki. Odstawiamy
na 2 tygodnie w ciemnym pomieszczeniu.
3. Cytryny tak przygotowane można długo trzymać, byle
daleko od światła.

* W oryginalnym przepisie Tessa podaje znacznie większe ilości
na 1,5 kg cytryn, odpowiednio 3-4 łyżki grubej soli morskiej, liście laurowe, 1
łyżka ziaren kolendry, oliwa z oliwek

Przepis na cytryny w oliwie pochodzi z książki Tessy
Capponi-Borawskiej „Moja kuchnia pachnąca bazylią”. 
IMG_0702
IMG_0712

Smacznego!

13 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *