Prosta tarta z jabłkami.

No i zaczęło się… Idzie w tany natura na wiosnę… Na poniewierkę w pawlaczach skazuje szaliki, pojedynczość zagubionych w gwarze zimy rękawiczek, które już się nie odnajdą czy czapek do koloru, modnych przez jeden sezon, a potem już tylko praktycznych. Ciszę lasów zagłuszają świergoty i trele. Na każdym drzewie ptasi Tinder. Marcowe gody zakłócają nocną ciszę przedmieść. Oszałamia ta wiosna zimą nieczęsto wszak spotykana.

Nie do zatrzymania to, co nieuchronne… I dobrze, że coś się wydarza zgodnie z przewidywaniami i nadziejami…

Niedługo minie pierwszy pandemiczny rok. Kiedy sobie go tak po cichu podsumowuję, jednym z plusów jest utworzenie/członkostwo w przeróżnych wirtualnych grupach. Myślę sobie dziś, że powstają dzięki nim dobre wspomnienia, do których będziemy mogli wracać kiedyś tam, podczas spotkań w realu. Fajnie jest, gdy ktoś powie o jakimś przepisie na jabłecznik, a jeszcze inny ktoś, przyniesie Ci to ciasto niedługo potem, do niedzielnej kawki… Stado, tak sobie wtedy myślę, gdy jeden dba o drugiego, myśli o nim, chce mu sprawić przyjemność, wesprzeć, pogadać… To z całą pewnością jeden z pozytywów pandemii (wpis pandemiczny układa mi się powoli w głowie, także – być może pojawi się tutaj w jakiejś nieodległej przyszłości)…

A dziś (wciąż mamy dziś, znaczy czwartek) przepis na klasyczną tartę 3-2-1, który przypomniała Kasia, a Ewa upiekła i przyniosła do kawy (dodając swoje uwagi o dokonanych w przepisie modyfikacjach). I tak ustaliłyśmy, co następuje – spód musi być wcześniej podpieczony a jabłka tylko na szarlotkę, inaczej nie ma sensu podchodzić do tematu 🙂

Ewa – dziękuję, za tak wiele, a najbardziej chyba za wszystkie te rozmowy, tyle ich już było (i oby było więcej i więcej…) Jak to powiadamy na naszej grupie – Nie ma to jak porozmawiać z kimś interesującym 🙂 (prawda, Agata?)

 

 

Prosta tarta z jabłkami

Składniki:

Na ciasto:

250 g mąki

125 g masła

50 g cukru (można dodać więcej: 65-70g)

2-3 łyżki kwaśnej śmietany*

1 łyżka ciemnego rumu (jeśli go nie dodajemy wówczas dodajemy 3 zamiast 2 łyżek śmietany)**

 

Ponadto:

1,2 – 1,4 kg jabłek na szarlotkę (lub gotowego musu jabłkowego)

skórka otarta z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

cynamon i cukier puder do posypania przed podaniem

 

*to modyfikacja Ewy, absolutnie słuszna

**a to mój wkład (słuszny z mojego punktu widzenia, może ktoś jeszcze potwierdzi?)

 

Przygotowanie:

  1. Do misy robota wrzucamy wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy je i następnie dzielimy na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkowujemy na omączonym blacie, następnie wykładamy do formy (na dnie i po bokach) na tartę o średnicy 22-24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażarki a ciasto w formie wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek i nagrzania piekarnika.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, większą lub mniejszą – zależnie od tego, jak lubimy, przekładamy do garnka, dodajemy skórkę z cytryny i sok, gotujemy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawiamy do przestudzenia.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  4. Podpiekamy spód przez 15 minut.
  5. Wykładamy równomiernie jabłka, na wierzch na jarzynowej tarce ucieramy pozostałe ciasto, naszą kruszonkę.
  6. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie kolejne 10-15 z nawiewem, do zrumienienia.

 

Smacznego!

6 comments Add yours
  1. Czesc Aniu, jakich jablek uzywasz? Strasznie dawno szarlotki nie robilam, juz ta poprzednia ktora opublikowalas czeka w kolejce…

    1. Ojojoj Olu, to się robią zaległości, widzę 😉
      Najczęściej używam odmian Boscop lub Cox, bo one są tutaj najbardziej dostępne.
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

  2. Dobra ale bez szalu. Fajne te jablka bez dodatku cukru i ze skorka cytrynowa. Spod natomiast srednio mi podpasowal.

    1. Droga Aleksandro,
      dziekuje za szczera opinie. Mam nadzieje, ze kredyt zaufania do przepisów na Addio nie zostal nadszarpniety w sposob nieodwracalny 🙂
      Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *