Prosta zupa rybna z łososiem

Nie jestem wielkim fanem zup rybnych. A może po prostu niewiele miałam okazji kosztować takich, które odpowiadałyby mi smakiem. Ale ten chowder jest naprawdę wyjątkowy. Zdołałam podzielić się jedną porcją z cud-mężem, reszta przypadła mnie. Pożywna i bardzo aromatyczna to porcja, w sam raz na pluchę za oknem. Polecam!

Prosta zupa rybna z łososiem

Składniki:

2-3 łyżki oliwy lub masła

1 średnia cebula (lub 2 pory / 2 duże szalotki)

1 mała bulwa fenkułu (1,5 szkl. posiekanej)

1 szkl. posiekanego selera naciowego

2-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)

½ łyżeczki suszonego tymianku (lub 2 łyżeczki świeżego)

½ łyżeczki wędzonej papryki

1/3 szkl. vermuthu, sherry lub białego wina (można pominąć)

3 szkl. bulionu drobiowego lub rybnego

450 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki

1 łyżeczka soli

1 liść laurowy

450 g filetu z łososia bez skóry

2 szkl. mleka pełnotłustego lub mleka kokosowego lub śmietanki

Do podania – ćwiartki cytryny i świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy fenkuł i seler, dusimy przez 5-6 minut.
  2. Dodajemy czosnek, nasiona kopru, tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Posypujemy wędzoną papryką.
  3. Wlewamy alkohol, gotujemy by odparował przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion, sól, tymianek i liść laurowy. Gotujemy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut, uważając by nie rozgotować ziemniaków.
  4. Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy mleko. Gotując na wolnym ogniu dodajemy łososia. Mieszamy. Po 2 minutach zdejmujemy całość z ognia.
  6. Dosmaczamy, jeśli trzeba.
  7. Posypujemy koperkiem, podajemy z cytryną.

Przepis pochodzi z tego blogu

Smacznego!

2 comments Add yours
    1. Jesli wrzucimy go do goracego wywaru i jest pokrojony w nieduze kawalki, to tak, zreszta, mozna gotowac go wedle uznania i smaku ciut dluzej,
      Polecam i pozdrawiam
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *