Nie jestem wielkim fanem zup rybnych. A może po prostu niewiele miałam okazji kosztować takich, które odpowiadałyby mi smakiem. Ale ten chowder jest naprawdę wyjątkowy. Zdołałam podzielić się jedną porcją z cud-mężem, reszta przypadła mnie. Pożywna i bardzo aromatyczna to porcja, w sam raz na pluchę za oknem. Polecam!
Prosta zupa rybna z łososiem
Składniki:
2-3 łyżki oliwy lub masła
1 średnia cebula (lub 2 pory / 2 duże szalotki)
1 mała bulwa fenkułu (1,5 szkl. posiekanej)
1 szkl. posiekanego selera naciowego
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
½ łyżeczki suszonego tymianku (lub 2 łyżeczki świeżego)
½ łyżeczki wędzonej papryki
1/3 szkl. vermuthu, sherry lub białego wina (można pominąć)
3 szkl. bulionu drobiowego lub rybnego
450 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
450 g filetu z łososia bez skóry
2 szkl. mleka pełnotłustego lub mleka kokosowego lub śmietanki
Do podania – ćwiartki cytryny i świeży koperek
Przygotowanie:
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy fenkuł i seler, dusimy przez 5-6 minut.
- Dodajemy czosnek, nasiona kopru, tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 2 minuty. Posypujemy wędzoną papryką.
- Wlewamy alkohol, gotujemy by odparował przez ok. 2 minuty. Dodajemy bulion, sól, tymianek i liść laurowy. Gotujemy na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut, uważając by nie rozgotować ziemniaków.
- Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy mleko. Gotując na wolnym ogniu dodajemy łososia. Mieszamy. Po 2 minutach zdejmujemy całość z ognia.
- Dosmaczamy, jeśli trzeba.
- Posypujemy koperkiem, podajemy z cytryną.
Przepis pochodzi z tego blogu
Smacznego!
Łososia gotujemy 2 minuty??
Jesli wrzucimy go do goracego wywaru i jest pokrojony w nieduze kawalki, to tak, zreszta, mozna gotowac go wedle uznania i smaku ciut dluzej,
Polecam i pozdrawiam
Ania