Trochę na ten maj należałoby ponarzekać. Że zimno. Że leje i wieje. I w ogóle szaro i buro. A choćby drzewa, trawniki, skwery i parki cieszą się z takiego obrotu sprawy. Zieleń wciąż jaskrawie egzotyczna dla oczu. Wiec i ja – choć moknę na deszczu na rowerze, postanawiam sie jednak cieszyć. Jaki by on nie był – przeminie. A najpiękniejszy przecie. Szukajmy pozytywów. maj nośmy w sercach. Zawsze pod ręką. W razie potrzeby. Na każdy smuteczek.
A te muffiny to koniecznie upieczcie sobie. Są zachwycające. No i nie potrzebujemy do nich żadnych urządzeń. Wystarczy drewniana łyżka. Absolutnie genialne.
Proste muffiny z owocami
Składniki : na 12 sztuk
Na ciasto:
260 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru (75 g też będzie wystarczająco, w przepisie oryginalnym było 200 g)
125 g jogurtu naturalnego (użyłam Skyra)
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ziarenek z 1/2 laski)
60 g maślanki
1 szkl. owoców (borówek, jagód, malin – mogą być mrożone)
opcjonalnie – 1/2 łyżezki ekstraktu cytrynowego
Na kruszonkę:
45 g mąki
65 g cukru
1 łyżeczka skóki otartej z cytryny
3 łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
- Przygotowujemy kruszonkę – łączymy wszystkie składniki, rozcieramy między palcami.
- Przygotowujemy ciasto. W małej miseczce łączymy mąkę, sól i proszek. Odstawiamy.
- W większej misce lub misie miksera łyżką ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Dodajemy jogurt i jajka. Jedno po drugim. Następnie skórkę i sok z cytryny, wanilię i ekstrakt cytrynowy.
- Dodajemy prawie całą mąkę, zachowując 1/4 szkl.
- Dodajemy maślankę i pozostałą makę. Mieszamy dokladnie.
- Na koniec dodajemy owoce. Mieszamy. Rozkładamy do foremek na muffinki. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 25 minut, w 185 stopniach.
Przepis pochodzi z IG profilu @turkuazkitchen
Smacznego!