Proste, błyskawiczne muffiny z owocami

Trochę na ten maj należałoby ponarzekać. Że zimno. Że leje i wieje. I w ogóle szaro i buro. A choćby drzewa, trawniki, skwery i parki cieszą się z takiego obrotu sprawy. Zieleń wciąż jaskrawie egzotyczna dla oczu. Wiec i ja – choć moknę na deszczu na rowerze, postanawiam sie jednak cieszyć. Jaki by on nie był – przeminie. A najpiękniejszy przecie. Szukajmy pozytywów. maj nośmy w sercach. Zawsze pod ręką. W razie potrzeby. Na każdy smuteczek.

A te muffiny to koniecznie upieczcie sobie. Są zachwycające. No i nie potrzebujemy do nich żadnych urządzeń. Wystarczy drewniana łyżka. Absolutnie genialne.

Proste muffiny z owocami

Składniki : na 12 sztuk

Na ciasto:

260 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

115 g masła

100 g cukru (75 g też będzie wystarczająco, w przepisie oryginalnym było 200 g)

125 g jogurtu naturalnego (użyłam Skyra)

2 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ziarenek z 1/2 laski)

60 g maślanki

1 szkl. owoców (borówek, jagód, malin – mogą być mrożone)

opcjonalnie – 1/2 łyżezki ekstraktu cytrynowego

Na kruszonkę:

45 g mąki

65 g cukru

1 łyżeczka skóki otartej z cytryny

3 łyżki zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy kruszonkę – łączymy wszystkie składniki, rozcieramy między palcami.
  2. Przygotowujemy ciasto. W małej miseczce łączymy mąkę, sól i proszek. Odstawiamy.
  3. W większej misce lub misie miksera łyżką ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Dodajemy jogurt i jajka. Jedno po drugim. Następnie skórkę i sok z cytryny, wanilię i ekstrakt cytrynowy.
  4. Dodajemy prawie całą mąkę, zachowując 1/4 szkl.
  5. Dodajemy maślankę i pozostałą makę. Mieszamy dokladnie.
  6. Na koniec dodajemy owoce. Mieszamy. Rozkładamy do foremek na muffinki. Posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy ok. 25 minut, w 185 stopniach.

Przepis pochodzi z IG profilu @turkuazkitchen

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *