23.37 na ekranie telefonu wyświetla się nowa wiadomość. „Mamo gdybym się nie obudził o 5:45 to obudź mnie proszę jak przyjdziesz wyłączyć budzik Dzięki i dobranoc.” (pisownia oryginalna 😉 Autor wiadomości w chwili jej wysłania zdecydowanie był już pod wpływem snu i schodzić do kuchni, gdzie jeszcze urzędowałam ruszyć mu się nie chciało.
Obudzić rano z pianiem budzika również nie, najwyraźniej. Pewnie, matka wstanie. Obudzi się przed swoim budzikiem, wyłączy ten jego i spróbuje przymknąć oczy na kwadrans choćby. A syn – i tak nie wstanie. Życie z 16 latkiem pod jednym dachem to wyzwanie, kto przeżył to wie… (Mam nadzieję, że wśród nas są tacy, którzy wyszli z tego doświadczenia cało, nawet jeśli z nerwami w strzępkach).
Pewnego dnia na przykład odkrywasz, że Twoje kulinarne doświadczenie jest nic niewarte, bo na Insta gotują lepszą owsiankę, mają lepszy pomysł na szparagi, a ciasteczka bio można kupić w Carefourze… i to po taniości…
No to wzięłam i upiekłam ciastka z Insta, żeby nie było, że nie nadążam 😉 i co usłyszałam w zamian? – Z masłem orzechowym? Wiesz ile to kalorii? A ile tego masła tam jest???
No mówię Wam, szelki opadają.
(A ciastka były tak dobre, że musiałam je schować sama przed sobą 😉 by tej masy kalorii 😉 nie pochłonąć na jeden raz. Aaaa, i jestem pewna, że jak tylko zjem ostatnie, usłyszę – A gdzie są moje ciasteczka? Moje!
Sami widzicie.
Ciacha są ekspresowe w wykonaniu, pachną obłędnie i jedzone z moderacją na pewno nam nie zaszkodzą 😉 choć o nią w tym przypadku niezwykle trudno. Polecam gorąco!
Easy vegan peanut butter cookies (Proste wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym)
Składniki:
250 g masła orzechowego
70 g cukru kokosowego
60 g mąki owsianej (użyłam zmielonych na mąkę płatków owsianych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli (1/4 jeśli masło orzechowe jest solone)
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Łączymy wszystkie składniki w misce.
- Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, które spłaszczamy widelcem lub dłonią.
- Pieczemy 15 minut lub do momentu, gdy zezłocą się krawędzie ciastek.
- Pozostawiamy do wystudzenia na blaszce przez 15 minut – kiedy są gorąco są bardzo delikatne.
Przepis pochodzi z blogu feastingonfruit.com
Smacznego!
Wyglądają jak krojone z ciasta uformowanego w wałek. Tak, czy inaczej bardzo apetycznie i idealnie :).
Dziękuję serdecznie 🙂
Pozdrawiam
Ania
A dla mnie wyglądają jak formowane w obręczy (rancie). Wyglądają smakowicie… do wypróbowania;)
Droga Halszko,
masz absolutną rację. Oryginalny przepis mówił o użyciu widelca do spłaszczania ciasteczek, podane zródło zawierało oryginalne zdjęcia i film, które to pokazują.
Ja użyłam obręczy, tak jak piszesz.
A ciasteczka są wyborne, polecam spróbowac
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Mniam! upiekę je z pewnością 🙂
Hej!😊robiłam ciasteczka już dwa razy! Samakowo pycha ale…pierwsze robilam według podanego przepisu i nie szlo ich przełknąć, mord w gardle:/ gorzej jak ,, mordoklejki”. Drugie zrobilam z odrobiną masła roślinnego, bez proszku do pieczenia oraz zmniejszyłam masło orzechowe do 200g i są ZACNE! 😀
Bardzo się cieszę i dziękuję serdecznie za komentarz,
Pozdrawiam
Ania