Proste wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym.

23.37 na ekranie telefonu wyświetla się nowa wiadomość. „Mamo  gdybym się nie obudził o 5:45 to obudź mnie proszę jak przyjdziesz wyłączyć budzik Dzięki i dobranoc.” (pisownia oryginalna 😉 Autor wiadomości w chwili jej wysłania zdecydowanie był już pod wpływem snu i schodzić do kuchni, gdzie jeszcze urzędowałam ruszyć mu się nie chciało.

Obudzić rano z pianiem budzika również nie, najwyraźniej. Pewnie, matka wstanie. Obudzi się przed swoim budzikiem, wyłączy ten jego i spróbuje przymknąć oczy na kwadrans choćby. A syn – i tak nie wstanie. Życie z 16 latkiem pod jednym dachem to wyzwanie, kto przeżył to wie… (Mam nadzieję, że wśród nas są tacy, którzy wyszli z tego doświadczenia cało, nawet jeśli z nerwami w strzępkach).

Pewnego dnia na przykład odkrywasz, że Twoje kulinarne doświadczenie jest nic niewarte, bo na Insta gotują lepszą owsiankę, mają lepszy pomysł na szparagi, a ciasteczka bio można kupić w Carefourze… i to po taniości…

No to wzięłam i upiekłam ciastka z Insta, żeby nie było, że nie nadążam 😉 i co usłyszałam w zamian? – Z masłem orzechowym? Wiesz ile to kalorii? A ile tego masła tam jest???

No mówię Wam, szelki opadają.

(A ciastka były tak dobre, że musiałam je schować sama przed sobą 😉 by tej masy kalorii 😉 nie pochłonąć na jeden raz. Aaaa, i jestem pewna, że jak tylko zjem ostatnie, usłyszę – A gdzie są moje ciasteczka? Moje!

Sami widzicie.

Ciacha są ekspresowe w wykonaniu, pachną obłędnie i jedzone z moderacją na pewno nam nie zaszkodzą 😉 choć o nią w tym przypadku niezwykle trudno. Polecam gorąco!

 

Easy vegan peanut butter cookies (Proste wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym)

Składniki:

250 g masła orzechowego

70 g cukru kokosowego

60 g mąki owsianej (użyłam zmielonych na mąkę płatków owsianych)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki soli (1/4 jeśli masło orzechowe jest solone)

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. Łączymy wszystkie składniki w misce.
  3. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki, które spłaszczamy widelcem lub dłonią.
  4. Pieczemy 15 minut lub do momentu, gdy zezłocą się krawędzie ciastek.
  5. Pozostawiamy do wystudzenia na blaszce przez 15 minut – kiedy są gorąco są bardzo delikatne.

 

 

Przepis pochodzi z blogu feastingonfruit.com

Smacznego!

7 comments Add yours
  1. Wyglądają jak krojone z ciasta uformowanego w wałek. Tak, czy inaczej bardzo apetycznie i idealnie :).

  2. A dla mnie wyglądają jak formowane w obręczy (rancie). Wyglądają smakowicie… do wypróbowania;)

    1. Droga Halszko,
      masz absolutną rację. Oryginalny przepis mówił o użyciu widelca do spłaszczania ciasteczek, podane zródło zawierało oryginalne zdjęcia i film, które to pokazują.
      Ja użyłam obręczy, tak jak piszesz.

      A ciasteczka są wyborne, polecam spróbowac

      Pozdrawiam serdecznie

      Ania

  3. Hej!😊robiłam ciasteczka już dwa razy! Samakowo pycha ale…pierwsze robilam według podanego przepisu i nie szlo ich przełknąć, mord w gardle:/ gorzej jak ,, mordoklejki”. Drugie zrobilam z odrobiną masła roślinnego, bez proszku do pieczenia oraz zmniejszyłam masło orzechowe do 200g i są ZACNE! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *