To ostatnia przystawka tego przyjęcia, tym razem według przepisu Pascala. Cappuccino z cukinii było częścią poczęstunku przygotowanego przez niego podczas wizyty Nicolasa Sarkozy’ego w Polsce dla obu prezydentów.
Zapraszam jutro na danie główne.
PS. Właśnie napisała do mnie Edyta. „Ania, to nie przystawka tylko zupa”
I tak i nie. W kontekście całego menu i z racji formy podania zaliczyłam ją bez wahania do przystawek a w konsystencji istotnie to zupa. Na szczęście dyskusjom nie podlega jej smak, oryginalny i pozostający w pamięci na dłużej.
1 kostka rosołu warzywnego
Przygotowanie:
1. Gotujemy 1 litr wody. Wrzucamy 2 kostki rosołu warzywnego. Mieszamy i gotujemy minutę.
3. Dodajemy cukinię i solimy, smażymy 2 minuty.
4. Dodajemy cytrynę i smażymy jeszcze minutę.
5. Zalewamy bulionem i gotujemy bez przykrycia aż cukinia będzie miękka. Dodajemy 100 ml śmietany i połowę sera.
6.Miksujemy zupę i doprawiamy pieprzem i solą. Ponownie zagotowujemy.
8. Zupę nakładamy do szklanek, na wierzchu układamy chmurkę ubitej śmietany, posypujemy bazylią.
Uwagi:
1. Cytrynę w zalewie można kupić w delikatesach, albo można też świeżą cytrynę ugotować w wodzie z cukrem i octem.
2. Zamiast śmietany można użyć jogurtu bałkańskiego albo jakiegoś puszystego serka.
3. Przepis Pascala: http://poprostugotuj.home.pl/index.php?page=11&recipe=715