Przyjęcie urodzinowe cd.


Ruloniki z sera koziego w boczku

Składniki:
kawałek koziego sera
chudy boczek pokrojony na cieniutkie plastry
kilka garści rukoli
piniole

Przygotowanie: 1. Ser kozi kroimy na ok. 5 mm krążki.
2. Każdy krążek zawijamy w plasterek chudego boczku.
3. Zapiekamy w piekarniku.
4. Podajemy na rukoli, posypujemy uprażonymi na patelni piniolami.


Ciąg dalszy nastąpi…Smacznego!

3 comments Add yours
  1. Elegancko podane, prawie jak w pięciogwiazdkowej restauracji. Brawo dla Edyty czarodziejki ! à propos wcześniejszego wpisu, to pain d'épices to piernik a nie chleb jak napisałaś Aniu, warto by było jednak tłumaczyć przepisy. A będzie więcej werynek ?

  2. Tonka,
    dla mnie to od zawsze byl chleb, specyficzny, ale chleb, tak go tez jemy. A przetlumaczyc sie tego nie da tak, aby pozostac wiernym oryginalowi, a juz z pewnoscia nie moge tego przetlumaczyc jako piernik bo to moze byc jednak mocno mylace. Wiecej wiary w blogowiczow kulinarnych.
    A werinki jeszcze beda w blizej nieokreslonej przyszlosci. Pozdrawiam, anna

  3. Tonka,
    Mea culpa…
    Posprawdzalam, istotnie pain d'épices tlumaczony jest w slownikach jako piernik, miodownik. Dodatkowo moj maz przywiozl mi wlasnie z Alzacji podobne do naszych pierniczkow pain d'épices wlasnie, ktorych tutaj – nigdy wczesniej w takiej formie nie widzialam. Jako probe swojej obrony dodam tylko, ze w tym konkretnym przepisie chodzi doslownie o pain d'épices – slodki chlebek foremkowy m.in. z miodem i przyprawami do piernika. Pozdrawiam serdecznie, anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *