Przyjęcie urodzinowe cd.

Pieczone ziemniaki

Składniki:
ziemniaki
rozmaryn
oliwa
gruba sól

Przygotowanie:
1. Ziemniaki starannie myjemy, kroimy w poprzek na plasterki ale nie do końca, układamy w formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
2. Posypujemy grubą solą i pokrojonym rozmarynem, skrapiamy oliwą.
3. Pieczemy w temp. 200°C ok. 50 min do 1 godz. (w zależności od wielkości ziemniaków).
4. Możemy je podać z sosem czosnkowym: jogurt grecki, sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, koper. Sos przygotowujemy kilka godzin wcześniej.

Pieczony kurczak Mamma Mia

Składniki:
ok. 1,25 kg pałeczek z kurczaka
mieszanka ziół: 2 łyżki liści rozmarynu drobno posiekanych, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
białe wino (w przepisie 300 ml)


Przygotowanie:
1. Mieszamy zioła, nacieramy kurczaka, odstawiamy na trochę ( na ok. 2 godz.)
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
3. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka przez ok. 2 min z każdej strony.
4. Przekładamy na blachę do pieczenia.
5. Na patelnię z sokami ze smażenia kurczaka wlewamy wino, gotujemy przez ok. 3 min., polewamy kurczaka.
6. Pieczemy ok. 45 min.

Przepis na kurczaka Mamma Mia powstał z inspiracji książką „Łatwa kuchnia włoska” Aldo Zilli

Skrzydełka pikantne

Składniki:
ok. 1,5 kg skrzydełek

mieszanka ziół: 2 łyżki ziaren pieprzu, 2 świeże ostre papryczki (czerwona i zielona), 1 łyżka rozmarynu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka grubej soli, 4 łyżki oliwy
wino białe wytrawne

Przygotowanie:
1. Zioła rozgniatamy i mieszamy w moździerzu z pieprzem, dodajemy resztę składników mieszanki, nacieramy kurczaka.
2. Odstawiamy (najlepiej na całą noc).
3. Piekarnik nagrzewamy do 200°C
4. Smażymy po 2 minuty z obu stron, przekładamy na blachę, podlewamy odrobiną białego wina. 5. Pieczemy ok. 50 min.
Skrzydełka zostały przygotowane według mieszanki różnych przepisów na kurczaka po diabelsku.

Pieczone warzywa z kozim serem

Składniki:
po 1 szt.: papryka czerwona i żółta, cukinia, bakłażan, fenkuł
5 szalotek
4 ząbki czosnku
1 opakowanie koziego sera
gruba sól,
oliwa

Na sos:
6 łyżek oliwy
kilkanaście listków bazylii
sok z ½ cytryny

Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy na spore kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, posypujemy solą i rozdrobnionym czosnkiem, mieszamy.
2. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15 min, w połowie czasu mieszamy.
3. Wyjmujemy z piekarnika, mieszamy ponownie i układamy na wierzchu talarki sera.
4. Pieczemy jeszcze ok. 5 min, do lekkiego roztopienia sera.
5. Składniki sosu miksujemy na gładko. Warzywa przed podaniem polewamy sosem.

Zielony dodatek – sałaty

Składniki:
kilka rodzajów sałaty
spora garść rukoli
rozdrobnione listki bazylii
kulka mozzarelli drobno pokrojona w kostkę
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski
garść drobnych grzanek
Sos: oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, bazylia, tymianek, odrobina miodu wymieszane energicznie w zamkniętym słoiczku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem, posypujemy grzankami.
Smacznego!

6 comments Add yours
  1. Nigdy nie jadłam koziego sera i jakoś nie mogę się do niego przekonać 🙂 Ale ziemniaki wyglądają obłędnie 🙂

    Zapraszam do głosowania – więcej informacji na moim blogu 🙂

    Pozdrawiam
    Fiolunka

  2. Jakie piękne zdjęcia, a na nich równie pięknie podane i apetyczne potrawy :)Zwłaszcza ziemniaczki robią niesamowite wrażenie… Pozdrawiam serdecznie – muffingirl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *