Dziś ostatni odcinek sagi urodzinowej. Wypada przy tym wspomnieć o najważniejszym jej bohaterze – Wojtku. Pogodny inżynier rzeczywistości, człowiek czynu, lubiący szybką jazdę samochodem, zawodowo – poszukiwacz znaczeń właściwych, idealista językowy. W chwili obecnej w cudownie komfortowym wieku i niech tak zostanie. Dodam jeszcze, że jego specjalnością są wiśniówki, które wszyscy bardzo lubimy.
Tort szwarcwaldzki
Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć na 2 dni.
Dzień 1
1. Nasączamy wiśnie.
2. Pieczemy biszkopt. Szczegóły poniżej.
Składniki:
słoik wiśni w zalewie
wiśniówka
Przygotowanie:
1. Wiśnie odsączamy z zalewy. Zalewę pozostawiamy, będzie jeszcze potrzebna.
2. Moczymy je w wiśniówce przez całą noc. (Wiśniówki tyle, aby przykryła dokładnie wiśnie i jeszcze trochę zapasu) Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek
1 szkl. drobnego cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3-4 łyżki kakao
szczypta soli Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli w dużej misce.
2. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
3. Dodajemy stopniowo żółtka.
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C
5. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao i proszek. Delikatnie łączymy z masą z białek.
6. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24-25 cm, wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
7. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-45 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dzień 2 1. Przygotowujemy wiśnie i krem z bitej śmietany. 2. Nasączamy, przekładamy i dekorujemy biszkopt. Składniki na krem: ok. 1 litr śmietany kremówki ok. 4 łyżki cukru pudru
Do nasączenia biszkoptu zalewa z wiśni wiśniówka Łączymy je według proporcji zgodnie z uznaniem.
Przygotowanie: 1. Z wiśni, które moczyły się poprzedniej nocy, przygotowujemy coś w rodzaju frużeliny. Zagotowujemy je lekko z wiśniówką. W odrobinie zimnej wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do wiśni, dosładzamy według uznania.
2. Biszkopt dzielimy na 3 równe części.
3. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
4. Dalej postępujemy według następującej kolejności: nasączamy warstwę biszkoptu . Układamy na niej frużelinę wiśniową, następnie pokrywamy śmietaną. Przykrywamy 2 częścią ciasta, z którą postepujemy tak samo. Układamy ostatnią warstwę biszkoptu, którą pokrywamy pozostałą bitą śmietaną.
5. Dekorujemy wiórkami czekolady i bitą śmietaną.
Sernik z białą czekoladą i żurawinami z przepisu Dorotus, http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Sernik-z-biala-czekolada-i-zurawinami-white.html Deska serów Comte, Tomme de Savoie, ser kozi, cheddar noir
Smacznego!
Piękny tort i boskie zdjęcia:)
Uwielbiam! Robilam tort szwarcwaldzki calkiem niedawno. Znalazlam przepis w jednej z niemieckich ksiazek (oprocz biszkoptu mocno nasaczonego Kirschwasser byl tam kruchy spod, na ktorym rozsmarowalam warstwe wisni). Nie wiem, ktory z przepisow jest oryginalny (ten na samym biszkopcie czy ten na kruchym spodzie) bynajmniej obydwie wersje sa przepyszne :)) Teraz znow przypomialam sobie jego smak :))
Pozdrawiam.
Ta część podoba mi się najbardziej 🙂
Ale ja łakoma na słodycze jestem…
Miłego czwartku niedługo już będzie weekend!
Wygląda zachęcająco:)
Jeszcze go nie robiłam… Ta część jeszcze przede mną:)
takie cudne ciasta chciałabym jeśc na każdym przyjęciu..