W ramach urozmaicania sobie biurowych lunchów przygotowałam sobie w zeszły weekend taki oto quiche. Połączenie moich ulubionych smaków. I w sumie dobrze, że tuż po zrobieniu zdjęć niemal połowę zjadłam przed przełożeniem do boxów, bowiem już dwa dni później rozłożył mnie na łopatki wirus i o wyjściu z domu mowy nie było, że o apetycie nie wspomnę. Nic się nie zmarnowało, zjedzony do ostatniego okruszka został był 🙂 na szczęście. Smakuje pysznie na zimno i na ciepło. Można go dodatkowo podać z sałatą. I mimo, że to kolejny przepis z dynią, mam nadzieję, że ktoś się jednak skusi. Bo naprawdę warto! Polecam.
Quiche z dynią i grzybami
Składniki:
Na spód:
120 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej)
60 g tartego parmezanu
1 jajko
80 g zimnego masła
Ponadto:
150 g grzybów (ja używam shitake, ale pieczarki, zwłaszcza brązowe, bo zawierają mniej wody – też będą dobre)
1 cebula (ok 100 g)
1-2 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) ze skórką, pokrojonej na kawałki nie większe niż 2×2 cm
75 g tartego parmezanu
3 jajka
200 g gęstej śmietany (używam 15%)
sól, pieprz do smaku
1/2 – 1 łyżeczka cząbru
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto. W misie miksera umieszczamy składniki na spód. Wyrabiamy. Wykładamy nim dno i boki podłużnej foremki na tartę. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia.
- Cebulę rumienimy na oliwie z masłem. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w paski grzyby. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy dokładnie. Doprawiamy sosem sojowym.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Podpiekamy spód przez 10 – 15 minut. Studzimy dokładnie – uchroni to spód przed namoknięciem.
- Do miski przekładamy podduszone warzywa. Dodajemy cząber, starty parmezan, śmietanę i jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy, jeśli potrzeba. Przelewamy na podpieczony spód.
- Całość pieczemy jeszcze przez około 20-30 minut.
To bedzie moja ulubiona tarta jesienna! Dzieki Aniu za cudowny przepis! Palce lizac 🙂
Kochana, bardzo dziekuje za mily komentarz no i jak zawsze – polecam sie na przyszlosc:-)
Serdecznosci,
Ania