Quiche z dynią , parmezanem i grzybami

W ramach urozmaicania sobie biurowych lunchów przygotowałam sobie w zeszły weekend taki oto quiche. Połączenie moich ulubionych smaków. I w sumie dobrze, że tuż po zrobieniu zdjęć niemal połowę zjadłam przed przełożeniem do boxów, bowiem już dwa dni później rozłożył mnie na łopatki wirus i o wyjściu z domu mowy nie było, że o apetycie nie wspomnę. Nic się nie zmarnowało, zjedzony do ostatniego okruszka został był 🙂 na szczęście. Smakuje pysznie na zimno i na ciepło. Można go dodatkowo podać z sałatą. I mimo, że to kolejny przepis z dynią, mam nadzieję, że ktoś się jednak skusi. Bo naprawdę warto! Polecam.

Quiche z dynią i grzybami

Składniki:

Na spód:

120 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej)

60 g tartego parmezanu

1 jajko

80 g zimnego masła

Ponadto:

150 g grzybów (ja używam shitake, ale pieczarki, zwłaszcza brązowe, bo zawierają mniej wody – też będą dobre)

1 cebula (ok 100 g)

1-2 łyżki sosu sojowego

2-3 ząbki czosnku

200 g upieczonej dyni (używam hokkaido) ze skórką, pokrojonej na kawałki nie większe niż 2×2 cm

75 g tartego parmezanu

3 jajka

200 g gęstej śmietany (używam 15%)

sól, pieprz do smaku

1/2 – 1 łyżeczka cząbru

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera umieszczamy składniki na spód. Wyrabiamy. Wykładamy nim dno i boki podłużnej foremki na tartę. Wstawiamy do lodówki, do schłodzenia.
  2. Cebulę rumienimy na oliwie z masłem. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w paski grzyby. Na końcu dodajemy dynię, mieszamy dokładnie. Doprawiamy sosem sojowym.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
  4. Podpiekamy spód przez 10 – 15 minut. Studzimy dokładnie – uchroni to spód przed namoknięciem.
  5. Do miski przekładamy podduszone warzywa. Dodajemy cząber, starty parmezan, śmietanę i jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy, jeśli potrzeba. Przelewamy na podpieczony spód.
  6. Całość pieczemy jeszcze przez około 20-30 minut.
2 comments Add yours
    1. Kochana, bardzo dziekuje za mily komentarz no i jak zawsze – polecam sie na przyszlosc:-)
      Serdecznosci,
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *