To juz ostatni wpis wakacyjny w tym roku. Powoli wracamy do rzeczywistości. (To wiadomość akurat nie do końca pewna… taka wada zdalnej publikacji, wyprzedzającej czas i zdarzenia, których przewidzieć nie sposób…)
Do przeczytania w środę… Kochani!
Rożki z musem jabłkowym
Składniki:
Na
ciasto:
250 g kremowego twarożku
100 g masła
1 żółtko
175 g semoliny
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 g drożdży instant
Na mus jabłkowy:
500 g obranych i pokrojonych w dużą kostkę winnych jabłek
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
6 łyżek Calvadosu
50 g cukru
2 łyżki skrobi (użyłam kukurydzianej, może być ziemniaczana)
Dodatkowo:
jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mus. Jabłka
zasypujemy cukrem, zalewamy 4 łyżkami Calvadosu i sokiem z cytryny. Gotujemy do
momentu aż jabłka się rozpadną a część wody odparuje. Miksujemy. Dodajemy
cynamon, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. W pozostałych 2 łyżkach Calvadosu rozpuszczamy
skrobię, dodajemy ją, cały czas mieszając do musu, gotujemy. Studzimy całkowicie
przed nałożeniem do rożków.
2. Przygotowujemy ciasto. Łączymy obie mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy żółtko, dodajemy
twarożek i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy. Przykrywamy i
odstawiamy na czas nagrzania piekarnika.
3. Nagrzewamy
piekarnik do temperatury 200 stopni.
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy nożem trójkąty,
nakładamy mus, sklejamy dokładnie brzegi.
5. Pieczemy
10 minut bez nawiewu i kolejnych 7 z nawiewem. Studzimy na kratce. Posypujemy
cukrem pudrem przed podaniem.
Fantastyczne a zdjęcia przepiękne !!!!!!!
Pyszne musiały być 😉
Coś w stylu ciasteczek całusków:)
wyglądają obłędnie 🙂
fantastyczne:) kocham takie chrupiące ciacha!
proste, a jakie efektowne i na pewno smaczne! 🙂
Ciasto na twarozku uwielbiam, jablka chyba jeszcze bardziej. Porwalabym takiego rozka do porannej kawy…
Uwielbiam takie ciasteczka!! Pychota, a jakie cudowne zdjęcia… Pozdrawiam!
mniam 🙂 zrobię Córci do zerówki 🙂
Wspaniale wyglądają. Pyszności serwujesz na koniec wakacji.
Pozdrowienia:)
Mam takie glupie pytanie – w przepisie trzeba dodac semoline – czy chodzi tu o kasze manne czy make? Planuje upiec i tu mam maly dylemat. Pozdrawiam
To absolutnie nie jest glupie pytanie a bardzo uzasadnione. Mozna ja w tym przypadku zastapic krupczatka albo tez – idealnie – zmielic kuskus na mialko. Trzymam kciuki za sukces! Serdecznie pozdrawiam
Anna
Ale pyszne zdjęcia! Wypróbuję pomysł!
Chociaż nie jestem specjalnie taka w stylu 'ojej jakie to słodkie', to mnie to jakoś autentycznie rozczuliło. Widok tych rożków. 😀 🙂 Pozdrawiam!
Mmmmm…wygladaja przepysznie 🙂
Cudowne zdjecia!
Zapraszam do siebie na pyszne polędwiczki z figami 🙂
cudowne zdjęcia fantastycznych rożźków:) pozdrawiam