Sbriciolata – kruszonkowe ciasto na lato.

Lubię spokój maja. O dziwo nie szkodzi mu euforia kwitnienia wszystkiego i wszędzie. Chodzi mi o tę ciszę przed burzą, czyli wakacjami – kiedy wszystko staje na głowie. Maj, zwłaszcza ciepły, z długimi weekendami i krótkimi wyjazdami, stanowi spokojniejszą zapowiedź letniej eksplozji. Słuchałam ostatnio jednej z moich ulubionych Trójkowych audycji – Myśli dziecka, której gospodynią jest Kasia Stoparczyk. Biegowy, wczesny sobotni poranek często wypełnia mi słuchanie tej właśnie audycji. (Tak między nami – zamyślam się wtedy w zasłuchaniu, że nawet nie wiem, że biegnę…)

W ostatnią sobotę pani redaktor rozmawiała z Mają Komorowską. Cudna to była rozmowa, pełna mądrości, nostalgii i radości. Maja Komorowska wspominała o zapatrzeniu w kwitnącą naturę. Użyła przy tym sformułowania – „próbuję zdążyć nacieszyć się majem”. Pomyślałam, że z każdym kolejnym majem mojego życia próbuję postępować tak właśnie, z coraz większą świadomością i z coraz większą uważnością. I to się udaje. Za każdym razem lepiej.

Próbować zdążyć ma w sobie optymizm i nadzieję, których się uczepiam i działam powolutku. Nie muszę nadążyć. Wystarczy, że będą próbowała zdążyć.

Przepis na ciasto, który Wam dziś proponuję idealnie wpasowuje się w ten czas. Nie musimy mu poświęcić zbyt wiele cennego, majowego czasu, a kiedy przyjdzie lato, możemy piec je z wszelkimi możliwymi owocami, idalnie smakuje z kwaśnymi. Dopóki nie nastąpi na nie sezon – możemy przygotować je z lemon curdem. Polecam gorąco!

 

 

Sbriciolata au citron – kruszonkowe ciasto z lemon curd

Składniki:

Na lemon curd:
120 ml soku w cytryny (3 sztuki)
100 g cukru
3 jajka
25 g masła

Na kruszonkę:
250 g mąki tortowej
30 g mąki migdałowej
150 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy lemon curd. Ocieramy skórkę z wszystkich cytryn (powinny być bio, jeśli nie mamy – można skórkę w ogóle pominąć).Wstawiamy kąpiel wodną, w misce umieszczamy wszystkie składniki ze skórką, trzepaczką ubijamy całość, aż masa zgęstnieje i będzie miała kremową konsystencję. Gotowy curd przekładamy do pojemniczka, przykrywamy, pozostawiamy do schłodzenia w lodówce. Można przygotować go z wyprzedzeniem. Posiadacze Termomixa umieszczają wszystkie składniki ze skórką cytrynową w misie, stawiają prędkość 3, temperaturę 80°C i 9 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy, do wgłębienia wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, a potem króciutko wyraboamy opuszkami palców – powinniśmy uzyskać kruszonkę. Posiadacze Termomixa umieszczają w misie mąki, masło w kawałkach, cukier, proszek, sól, jajko i sok z cytryny i wyrabiają 30 sekund.
  4. Okrągłą foremkę o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Większą część kruszonki wysypujemy na dno, wylepiamy nią dno i częściowo boki foremki.
  5. Wykładamy lemon curd równą wartstwą. Posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 30-35 minut.
  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Sbriciolata – kruszonkowe ciasto na lato z owocami lata

Składniki:

Na warstwę owocową:
250 g ricotty
150 g owoców (porzeczki, jagody, truskawki, maliny, śliwki, brzoskwinie, borówki – mogą być mrożone)
60 g cukru
1 żółtko

Na kruszonkę:
250 g mąki tortowej
30 g mąki migdałowej
150 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy, do wgłębienia wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, a potem króciutko wyraboamy opuszkami palców – powinniśmy uzyskać kruszonkę. Posiadacze Termomixa umieszczają w misie mąki, masło w kawałkach, cukier, proszek, sól, jajko i sok z cytryny i wyrabiają 30 sekund.
  3. Okrągłą foremkę o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Większą część kruszonki wysypujemy na dno, wylepiamy nią dno i częściowo boki foremki.
  4. Przygotowujemy owoce. Mieszamy ricottę, żółtko i cukier do dokładnego połączenia. Dodajemy owoce, nie mieszamy przesadnie, aby owoce nie puścimy soków.
  5. Wykładamy ricottę z owocami równą wartstwą. Posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 30-35 minut.
  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Przepis pochodzi z tego blogu.

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *