Serinakaker. Norweskie kruche ciasteczka.

Serinakaker – norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami. Z wyglądu naprawdę  niepozorne. Taki kamuflaż jednak nie na wiele im się zda. Wystarczy jeden kęs i przepadłeś.

 

Myślałam, że czasy chowania ciastek przed domownikami, po grudniowej akcji ukrywania pierniczków we wszystkich możliwych zakątkach kuchni, mamy już za sobą, a tu proszę . Ciacha są pyszne, mają konsystencję  „chewy” (naprawdę  nie wiem, jak to przetłumaczyc) lub chrupiącą, jeśli pozwolimy im się  podpiec dłużej w piekarniku, ale są świetne. I bardzo wciągające. Polecam gorąco!

Serrinakaker
Składniki: na około 45 sztuk
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
125 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1 jajko
 2 łyżki mleka
 15 g cukru perłowego*
 30 g migdałów (mogą być w skórkach)

*użyłam cukru cytrynowego, który w połączeniu z wanilią smakuje idealnie. Przepis na cukier cytrynowy znajdziecie poniżej.

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy masło, siekamy, a następnie rozcieramy palcami.
 2. Wbijamy jajko, dodajemy wanilię i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
 3. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc.
 4. Schłodzone ciasto kroimy w plastry grubości 3-4 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
 5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim ciasteczka. Posypujemy posiekanymi migdałami i cukrem.
 6. Pieczemy w 200 st. przez 7-9 minut.
 7. Studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z blogu Pożeraczki. Gin! Dziękuję Ci bardzo!

Cukier cytrynowy

Składniki:
1 szkl. cukru (używam trzcinowego) ale może być też biały
7 g skórki cytrynowej posiekanej bardzo drobno

Przygotowanie:
Składniki łączymy, mieszajac dokładnie. Zamykamy w szczelnym słoiku

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *