(Fragment postu pisanego nocą): „Jestem bardzo zadowolona z tego sernika. Wiecej niż zadowolona. Wyszedł idealny i rozszedł się w krótką chwilkę. To tyle tytułem wstępu. Głowa ciąży mi ku klawiaturze… Dziękuję za uwagę.” (Powinnam była chyba jeszcze zachować oryginalną pisownię). Do czego doprowadza nas niedoczas ? Mam wrażenie, że znalazłam się w jakimś jego zaklętym kręgu i wydostać się nie mogę.
Ale narzekać więcej już nie zamierzam. Koniec z tym. Trzeba jeszcze tylko trochę bardziej się zorganizować i jeśli trzeba – inaczej skalibrować priorytety i damy radę. A sernik oczywiście Wam polecam – także w stanie chwilowej poczytalności, znaczy się za dnia 🙂
Sernik pomarańczowy
Składniki:
Na krem pomarańczowy:
200 ml soku z pomarańczy
40 ml soku z cytryny
200 g cukru
6 jajek
45 g masła
Ponadto:
1 kg twarogu półtłustego
Na kruchy spód:
400 g ciasta na pierniki z tego przepisu*
lub:
160 g ciasteczek typu digestive lub petit beurre
75 g masła
20 g kakao
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Przygotowujemy krem pomarańczowy. Jajka roztrzepujemy widelcem. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cukier w soku z cytrusów. Zestawiamy z ognia. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy dokładnie. Stawiamy z powrotem na gazie, na małym ogniu i ubijamy całość do zgęstnienia kremu. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki masło. Całość będzię miała konsystencję kisielu. Studzimy pod przykryciem. Posiadacze Termomixa mają zadanie ułatwione – wszystkie składniki na krem przelewamy do misy, nastawiamy prędkość 3, czas na 9 minut a temperaturę na 80°C . Studzimy.
- Przygotowujemy spód. Jeśli używamy ciasta piernikowego – rozwałkowujemy je na grubość nie większą niż 3 mm i wykładamy na spód i boki foremki o średnicy 24 cm. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Jeżeli przygotowujemy spód ciasteczkowy – rozpuszczamy masło i łączymy je z pokruszonymi na drobno ciasteczkami, kakao i przyprawą piernikową. Wykładamy spód i boki foremki. Spodu ciasteczkowego nie podpiekamy wcześniej.
- . Zmielony trzykrotnie twaróg łączymy szpatułką z pomarańczowym kremem. Wylewamy na podpieczony spód pierniczkowy lub spód ciasteczkowy.
- Na dno piekarnika wstawiamy foremkę wypełnioną wodą lub używamy opcji pieczenia z parą.
- Sernik pieczemy 50 minut bez nawiewu. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
- Sernik możemy udekorować po upieczeniu np. pierniczkami (pieczemy je osobno), wcześniej smarujemy powierzchnię sernika np. dżemem pomarańczowym. Jeżeli chcecie udekorować go tak jak na zdjęciu – proszę przeczytać uwagi poniżej.
Uwagi:
- Mój sernik posmarowałam z wierzchu dodatkową porcją kremu pomarańczowego, przygotowaną z połowy składników na krem.
- Drugi element dekoracyjny to kratka, którą przygotowałam specjalnym ustrojstwem, ale można po prostu przygotować samemu klasyczną kratkę z ciasta.
- Swoją kratkę upiekłam osobno i dopiero po upieczeniu sernika posmarowałam go kremem pomarańczowym i ułożyłam na nim kratkę.
- Jeżeli przygotowujecie kratkę sami, tak jak w klasycznym serniku krakowskim, rozwałkowujemy ciasto piernikowe, wykrawamy wstążki i układamy je na serniku w formie kratki jeszcze przed pieczeniem.
Smacznego!
Misterna robota! A tak na serio…boski ten Twój sernik, krateczka powalająca, a jeszcze bardziej krem pomiędzy krateczką! No i chyba zapragnęłam mieć to ustrojstwo do krateczki 🙁
Sernik wygląda obłędnie! Który przepis na ciasto piernikowe został użyty? Bo nie widze linku..:(
Droga Kasiu,
tak jak napisałam Ci na IG – spód jest z przepisu na pierniczki Janki,
Trzymam kciuki za nowy piekarnik,
Pozdrawiam serdecznie
Ania