Śniadaniowy hit – Minipankejki.

To już ponad 11 lat. Nawet nie próbowałam policzyć – ile przepisów udało mi się w tym czasie stworzyć i tu opublikować. Wielu zupełnie nie pamiętam i czasami – zapytana o coś konkretnego, muszę sama sobie przypomnieć listę składników. Ale wśród nich są też takie, z których korzystam bardzo regularnie.

A ponieważ czynię to z częstotliwością dość znaczącą, kusi mnie czasami, by coś tam jeszcze pokombinować, podmienić jakiś składnik, dorzucić coś nowego albo zmienić format. I tak powstały minipankejki, które smażę o poranku w ilościach hurtowych, a potem serwuję w miseczkach z syropem klonowym, orzechami, czekoladą i owocami. Takie na jeden kęs i ciut zdrowsze, bo połowę mąki z przepisu oryginalnego zamieniam na mąkę owsianą.

Dla porządku, podaję tutaj – wersję oryginalną – naprawdę to jest wg mnie najlepszy przepis na pankejki ever. I tylko dlatego, że muszę ograniczać gluten zmodyfikowałam go ciut, podmieniając część mąki na owsianą. No i te mniejsze placuszki są chyba bardziej „cute” – co może mieć znaczenie w przypadku małych niejadków 🙂

Polecam gorąco i udanego weekendu życzę 🙂

 

Pankejki na maślance

Składniki: na 2 duże porcje

1 jajko

1/2 szkl. mąki pszennej tortowej

1/2 szkl. mąki owsianej (można całość mąki zastąpić owsianą)

3/4 szkl. maślanki

1/6 szkl. cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

opcjonalnie – 1 łyżeczka esencji waniliowej

do smażenia – klarowane masło

 

Przygotowanie:

  1. Do miski przesypujemy sypkie składniki, mieszamy.
  2. Robimy w środku zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy maślankę i esencję.
  3. Mieszamy widelcem zagarniając sypkie składniki do środka. Kontynuujemy mieszanie do momentu uzyskania gładkiej masy.
  4. Ciasto najlepiej jest przelać do woreczka strunowego, w którym robimy małą dziurkę i w ten sposób wylewamy na patelnię – wówczas powstają równe i kształtne placuszki.
  5. Odstawiamy na kwadrans (jeżeli nam się spieszy – możemy ten etap pominąć).
  6. Rozgrzewamy 1/4 – 1/2 łyżeczki masła na patelni. Wylewamy ciasto na patelnię. Przykrywamy – najlepiej szklaną pokrywką – kiedy na powierzchni pankejków zaczną tworzyć się bąbelki, delikatnie przewracamy je na drugą stronę. Kontynuujemy smażenie już bez przykrywki.
  7. Nie ma potrzeby studzenia pankejków na ręczniku papierowym, podajemy od razu, z jogurtem i owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *