Sos śródziemnomorski

Ostatni dzień października. Tak wyjątkowego pod względem pogodowym. Jeszcze dwa dni temu, gdy wracałam do domu rowerem, tuż po dziewiętnastej wciąż było 20 stopni, a w parku powietrze pachniało jaśminem. Łapczywie chwytałam w płuca te niezwyczajne aromaty. Drzewa wyludniają się stopniowo. Tak Jesień-Niejesień… Zegar w kuchni jeszcze tkwi w czasie letnim. Wszystko jakieś takie nadzwyczajnie wyjątkowe ostatnimi czasy. To niesamowite, jak z wiekiem, z uważnością – najprostsza chwila może stać się magiczna i wbić nas w zachwyt i radość.

Gdybym miała wskazać książkę, którą czytam najdłużej i najuważniej byłaby to „Jednogarnkowa jarzynova” Dominiki Wójciak. Jest jakaś taka szczególnie kombatybilna z naszymi ulubionymi smakami i filozofią. Kolejny wypróbowany przepis to sos śródziemnomorski, który za pierwszym razem, od razu przygotowałam z podwójnej porcji. Ma jednocześnie wiele zastosowań, można nim faszerować bakłażany, cukinie, paprykę, bataty. Połączyć z kaszą jęczmienną lub gryczaną i zabrać ze sobą w lunchboxie. Jest absolutnie rewelacyjny. Polecam gorąco!

Sos śródziemnomorski

Składniki:

2 łyżki oliwy lub więcej

2 ząbki czosnku

100 g zielonych oliwek (od siebie dodałam również kilka czarnych oliwek)

4 łyżki drobnych kaparów

50 g rodzynek (namoczonych wcześniej we wrzątku przez 5-10 minut)

50 g orzeszków piniowych albo cedrowych (lub ziaren słonecznika)

2 duże mięsiste pomidory albo 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400-500 g)

1-2 łyżki octu winnego lub balsamicznego

1 łyżeczka miodu lub cukru

1 pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Jak tylko zacznie zmieniać kolor na złoty, dodajemy pokrojone w plasterki lub ćwiartki oliwki, kapary, odsączone z ody rodzynki i orzeszki / słonecznik.
  2. Smażymy wszystko do momentu, gdy cały płyn odparuje, a salsa zacznie się przysmażać, zarumieniać i przywierać do patelni.
  3. Dodajemy pomidory, wcześniej obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone.
  4. Smażymy całość aż sos zgęstnieje.
  5. Doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *