Sos ze świeżych pomidorów.

 

IMG_4858

 

Sezon ogórkowy to zupełnie nie moja domena. To królestwo moich rodziców. Spod ich czarodziejskich rąk wychodzą co roku słoje ogórków o różnym przeznaczeniu, około 150 rocznie…

Za to pomidory…! Zresztą czy można spodziewać się czegoś innego po blogu o takiej nazwie?

O zgrozo, nigdy nie było tu przepisu na najprostszy i najszybszy sos pomidorowy. Oto i on. Polecam gorąco!

 

IMG_4878
Sos ze świeżych pomidorów
Składniki:
1 kg pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka oliwy z oliwek
liść laurowy
sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cynamonu i
gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru lub miodu
po 1 łyżce suszonego oregano i tymianku
3 łyżki posiekanego świeżego oregano lub bazylii 

Przygotowanie:
1.      Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
2.     W tym czasie siekamy czosnek.
3.     Rozgrzewamy tłuszcz, na którym podduszamy czosnek, uważając aby nie zbrązowiał.
4.     Pomidory obieramy ze skórki, kroimy. Przekładamy na patelnię. Dusimy z zuszonymi ziołami i liściem laurowym.
5.     Kiedy sos zgęstnieje możemy go, zależnie od upodobań zmiksować, przetrzeć przez sito lub pozostawić p prostu zredukowany.
6.     Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, cynamonem, gałką.
7.     Na końcu dodajemy świeże zioła. Podajemy z makaronem lub przekładamy gorący do słoików, które zagotowujemy.

 

IMG_4851

Smacznego!

4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *