No dobrze, to już ostatni z przepisów na nasz świąteczny półmisek pierogów, o którym pisałam więcej tutaj.
Nie mogłam sobie podarować „ulepszenia” przepisu na pierogi z twarogiem, ani tym bardziej oprzeć się pokusie nadania mu charakteru bardziej świątecznego.
I tak – do standardowych składników na pierogi z twarogiem dodałam ziarna z połowy laski wanilii, świeżo startą skórkę z pomarańczy i zmielony mak. Rozwałkowując resztkę ciasta dodałam do niego dużą szczyptę zmielonego maku – trochę także po to, by z łatwością pierogi na półmisku odróżnić. Po szczegóły zapraszam poniżej. I oczywiście – polecam gorąco!
Świąteczne pierogi z twarogiem i makiem
Składniki:
230 g twarogu (miałam akurat bez laktozy, w łezce)
1/2 laski wanilii
skórka otarta z pomarańczy, posiekana drobno
szczypta cynamonu
2 łyżki zmielonego maku
skyr lub kwaśna śmietana lub gęsty jogurt grecki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie 2 łyżki)
1 żółtko
szczypta soli
brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
- Twaróg rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Mieszamy dokładnie. Doprawiamy cukrem wedle uznania.
Przepis na ciasto na pierogi wg Beaty Śniechowskiej
Składniki:
500 g mąki pszennej (typ 500)
100 g mleka
220 g wody
20 g masła
2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól a w środek wlewamy ciepłe mleko z wodą i masłem.
- Wyrabiamy rękami lub posługujemy się robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Ciasto odkładamy na blacie przykryte misą, na 20 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie wałkujemy, wykrawamy i lepimy.
Smacznego!
Jak długo gotować te pierogi?
Ja gotuję je 2-3 minuty od wypłynięcia,
Pozdrawiam
Ania