Tarta morelowa.

 

IMG_6919

 

Synek pierwszy podśpiewuje.
– Już za parę dni, za dni parę… wezmę plecak swój i gitaaaaręęęęę…

Uśmiecham się. Cieszy mnie ten jego niegasnący nigdy entuzjazm. I że ma Panią w szkole, która uczy ich śpiewać takie fajne piosenki. Że pojadą do dziadków, którzy już od dawna odliczają dni do ich przyjazdu. I nawet, że po raz chyba nasty obejrzą Krzyżaków i Szatana z siódmej klasy. Zagrają z miejscowymi kumplami od piłki, na chwilę zadomowią się w Polsce. I tylko troska o ich bezpieczeństwo na koloniach pewnie będzie nam tutaj na miejscu spędzać sen z powiek.

Na straganach morele, które uwielbiam, zadziwiająco tanie w tym roku czereśnie-olbrzymy i mirabelki dojrzewające w ogrodzie. Oj, to dopiero będą zbiory w tym roku… Czas piękny, urodzajny w spokój i pogodę ducha (wyliczając chwile emocji związanych z kibicowaniem). Będę go wspominać z nostalgią już za kilka miesięcy.

Wymyśliłam sobie tę tartę pełną połówek rozpływających się, aksamitnych w smaku moreli. Kwaśnie i słodkie zarazem są moją wielką słabością. Do tego krem mascarpone i kruchy spód. Pyyyycha! Będzie wiedział ten, kto się skusi. Polecam gorąco!

Gdybyście mieli ochotę na inne jeszcze morelowe wariacje polecam Waszej uwadze:
cynamonowe ciasto z morelami
minibrownie z morelami i tymiankiem
cake aux abricot fondants
Apricot fool
morelowa Tarta Tatin
morelowy kisiel i morelowe crumble
jagnięcinę z morelowym coulis

 

Tarta morelowa

Składniki:
Na kruchy spod:
200 g mąki tortowej
100 g masła
100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki dobrze schłodzonej wódki
szczypta soli

Na warstwę owocową:
250 g mascarpone
25 g cukru pudru
2 żółtka
100 g kremowego twarożku
6-8 moreli, zależnie od wielkości, przekrojonych na połówki
6 czubatych łyżek dżemu morelowego
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do środka wbijamy żółtko,dodajemy wódkę (możemy zastąpić ją lodowatą wodą) i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy, formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy szczelnie folią, odstawiamy do najchłodniejszego miejsca w lodówce na minimum 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy do wielkości foremki na tartę. Foremkę, o średnicy dna 25 cm, natłuszczamy, wysypujemy mąką. Wykładamy ciastem. Wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 18o stopni.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 minut do lekkiego zazłocenia się. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mascarpone, mieszamy delikatnie. Dodajemy twarożek, mieszamy krótko do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Spód tarty smarujemy połową dżemu morelowego. Wykładamy krem mascarpone, wyrównujemy. Układamy połówki moreli. Pozostały dżem morelowy podgrzewamy w garnuszku, aby ułatwić sobie rozsmarowanie go na owocach. Podgrzanym dżemem smarujemy połówki moreli.
6. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20-30 minut.

 

IMG_6929

9 comments Add yours
  1. Hej, to co co juz za dni parę…???? :):):):):):)
    Na kremie mascarpone te morele muszą być przepychociaste 🙂
    A wiesz, że ja właśnie zrobiłam morelowy sernik na zimno…??? :):):):):):) I dokupiłam dziś moreli bo też za nimi przepadam 🙂
    Teraz morele i lawenda – kolorystyczny duet doskonały 🙂
    Buziak :*

    1. Przepychociaste??? Fajnie!

      Morelowy sernik brzmi oblednie…

      Ja je uwielbiam maja taki zlozony smak, wlasciwie kilka smakow jednoczesnie…

      Buziaki serdeczne

      Anna

  2. Fantastyczna propozycja! Z pewnoscią o niej pomyślę, bo jakiś smaczny wypiek z morelami w sezonie trzeba obowiązkowo zrobic.:)
    Pozdrowienia,miłych wakacji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *