Tarta z białym grejfrutem i cynamonem.

 

IMG_3740
Przepis na tę tartę pojawił się już kiedyś tutaj. Z Waszych listów wiem, że bardzo przypadł Wam do smaku. I pewnie nie wracałabym już do niego na łamach bloga, gdyby nie deser, który zaserwowała nam ostatnio koleżanka z pracy. Beneditta, z pochodzenia Hiszpanka, podała nam białe grejfruty w cynamonie. Trudno wyobrazić sobie coś prostszego. I nie wiem, czy to ten cynamon, który uwielbiam, czy to po prostu ta chwila zwyczajnego kulinarnego uniesienia, którego źródeł próżno szukać, dość na tym, że postanowiłam odtworzyć ten smak w tarcie, do której wcześniej użyłam grejfruta czerwonego.

Jednocześnie pomyślałam, że egzamin smaku zdałoby również inne połączenie- białego grejfruta i wanilii… zdecydujcie sami. Po przygotowaniu jej usłyszałam jeden z najfajniejszych komentarzy ever…

-Proszę, już nigdy nie piecz niczego innego… zawsze już tylko to ciasto i żadne inne…!
– Fiu fiu! – pomyślałam. – To dopiero…

Spróbujcie koniecznie… Polecam gorąco.

I zapraszam już wkrótce na ciastka czekoladowo-gryczane… myślę, że  w moim przypadku można już mówić o uzależnieniu od nich… chętnie podzielę się z Wami przepisem. Dobrego końca tygodnia, Kochani.

 

IMG_3749
Krucha marcepanowa tarta z  białym grejfrutem i cynamonem
Składniki:
Na kruchy spód:
235 g mąki
50 g semoliny (można zastąpić krupczatką)
85 g cukru pudru
125 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki soku grejfrutowego lub pomarańczowego
1 żółtko
Na warstwę marcepanową:
300 g marcepana
1 jajko
2 białka
1 czubata łyżeczka cynamonu
Ponadto:
2 dość duże białe grejfruty*
*może się okazać, że nie wykorzystamy w całości obu owoców, ale potrzebujemy ich odrobinę więcej, aby móc spośród już obranych wybrać najrówniejsze i największe kawałki
Przygotowanie:
1. Na minimum 24 godziny przed pieczeniem ciasta obieramy grejfruta pozbawiając go wszystkich błonek. Staramy się obierać go tak, aby uzyskać możliwie jak największe i równe kawałki. Obrane kawałki układamy na sicie, które umieszczamy na salaterce przykrywamy całość i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na minimum 24 godziny. Możemy już na tym etapie oprószyć owoce cynamonem.
2. Na ok. 45 minut przed pieczeniem ciasta przygotowujemy kruchy spód. Na blat wysypujemy mąki i cukier puder. Do zagłębienia wbijamy żółtko, wlewamy sok i dodajemy kawałki masła. Szybko wyrabiamy. Wykładamy nim foremkę do tarty o wymiarach 35 x 12 cm, wstawiamy ją do zamrażalnika na 35-45 minut.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
4. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, wstawiamy je do piekarnika na 15 minut bez nawiewu i na koniec jeszcze 2 minuty z nawiewem. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilę by przestygło.
5. Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy je z jajkiem. Powinniśmy uzyskać w miarę gładką i gęstą masę. Możemy na tym etapie przetrzeć ją przez sito, aby była gładka, ale nie jest to konieczne. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli i cynamonem, na sztywno. Dodajemy je do masy marcepanowej i delikatnie łączymy.
6. Na wystudzonym, podpieczonym spodzie układamy kawałki grejfruta, jedną warstwąwypełniając całe dno foremki.
7. Zalewamy owoce masą marcepanową. Wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika.
8. Pieczemy około 15 – 20 minut, do momentu zezłocenia się wierzchu.Podajemy lekko przestudzoną.

 

IMG_3738
Smacznego!
19 comments Add yours
  1. Chyba po raz pierwszy widzę ciasto z dodatkiem grejpfruta. Zawsze wydawało mi się, że akurat ten nieco gorzkawy owoc nie pasuje do wypieków, jednak, jak widać, mogłam się mylić. Sądzę, że kompozycja marcepanowo-cynamonowa nie może zawieść, a grejpfrut stanowi interesujący dodatek smakowy. Na pewno chciałabym takiego ciasta spróbować.

  2. Grejpfrut z cynamonem na początek dnia – obłęd kulinarny
    A egzaminatorska sugestia juz korci
    Na sama myśl o tym kubki smakowe pracuja….
    Aniu słońca na koniec tygodnia

    1. Zebys widzial cud-meza… rzadki widok, zeby az tak sie prawowal o kazdy kawalek, ktory nie trafi do jego ust…
      I wlasnie tego slonca mi najbardziej brakuje, a perspektyw na to brak, niestety.
      ¨Przywiezcie slonce ze soba, dobrze?

      Buziaki buziaki
      Anna

  3. Specjalnie dla tej tarty kupiłam taką formę 🙂 Szukałam też białych grejfrutów ale niestety w moim mieście takich nie dostanę. Jednak nie poddam się, wypróbuję z innymi. Poleciłabyś mi bardziej różowe czy czerwone? Z góry dzięki za odpowiedź bo w sobotę chciałabym je przygotować na niedzielne pieczenie. Pozdrawiam!

  4. Wypróbowałam wersję z czerwonym grejpfrutem jednak sypnęłam troszkę cynamonu 😉 Mogłabym się tu dużo rozpisywać nad tą tartą! Wyszła po prostu obłędna. Ciasto w smaku idealne, jak z przepisów mojej mamy (choć przyznaję, że ciut mi się nie dopiekło i z 5 minut dłużej w piekarniku by nie zaszkodziło ;p). Za masę marcepanową powinnaś dostać jakiegoś kulinarnego oskara! Mam kilka swoich ulubionych przepisów z marcepanem ale nic jeszcze mi nie smakowało tak jak z tą masą, mistrzostwo świata 🙂 A grejpfrut pasował wprost idealnie. Trafiłaś tym przepisem w mój gust całkowicie 🙂 Tartę piekłam w sobotę wieczorem a jeszcze dziś zjadłam ostatni malutki kawałek do kawy i nawet na ten trzeci dzień smakowała wspaniale. Oj chyba często będę ją piekła 🙂 Aaa i z formy też jestem strasznie zadowolona, super zakup 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
    http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/DSC_0237.jpg
    http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/DSC_0252.jpg

    1. WOW!
      Dziekuje! Dziekuje! To dopiero komentarz… Ciesze sie bardzo i gratuluje! Pieknie Ci wyszla. Marcepan i grejfrut to ukochane smaki cud-meza, trzeba je tylko bylo powiazac jakos, no i chyba sie udalo 🙂

      Moc serdecznosci

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *