Letnią porą tian jest jedną z moich ulubionych potraw. Niemal zawsze z pomidorami, dziś także z rybą. Szybko i nieskomplikowanie. Możecie użyć zwykłej mozzarelli. Choć ta z mleka bawolego jest już dostępna w Polsce. Polecam gorąco.
Tian
Składniki:
1 duży pomidor
300 g dorsza bez skóry
30 g tartego parmezanu
świeża bazylia lub kolendra
sok z limonki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1 kula mozzarelli z mleka bawolego
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2. Naczynie do zapiekania skrapiamy oliwą, rozporowadzamy.
3. Na dnie naczymia układamy rybę, najlepiej w dwóch kawałkach. Skrapiamy sokiem, oprószamy solą i pieprzem.
4. Na kawałkach ryby układamy po plastrze pomidora, następnie mozzarelli.
5. Resztę pomidora skrajamy w dużą kostkę i układamy obok ryby w naczyniu.
6. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i ziołami.
7. Pieczemy ok. 15-20 minut. Podajemy.
Smacznego!
Nie znałam tego.. a tak znakomicie się zanosi… mmm… 🙂
Ja też nigdy nie słyszałam o takiej potrawie, a wygląda super.
Kocham rybę, uwielbiam mozzarelle… Przepis idealny dla mnie! :))
Zapowiada się pysznie i tak też wygląda.:)
Potrawe znam z Francji, zupelnie inaczej wyglada: przede wszystkim warzywa powinny byc pokrojone w plasterki i ulozone w charakterystyczny sposob, po ktorym sie poznaje, ze to jest wlasnie tian !
Aniu, zrobilas swietna zapiekanke, ale to na pewno nie jest tian.