Tourte aux légumes d’automne.

A jesień śpiewa swą pieśń. Pierwszą zwrotkę ledwie, melodię łatwo wpadającą w ucho, w przeciwieństwie do deszczowej monotonii refrenu. Słyszycie?

Z tego zasłuchania powstał pomysł na jesienną tartę. Otuloną orkiszowym kruchym ciastem pełnię warzyw z nutą cynamonu i imbiru. Polecam gorąco.

Tourte aux légumes d’automne czyli Tarta z jesiennych warzyw
Składniki:
Na ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej
105 g mąki morkiszowej razowej
45 g wina białego lub cydru
145 g masła
5 g soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
Na farsz:
65 g posiekanej drobno szalotki
410 g dyni zwyczajnej, obranej i pokrojonej w dużą kostkę 2,5×2,5 cm
90 g wina białego lub cydru
40 g marchewki, pokrojonej w cienkie słupki
30 g korzenia pietruszki, pokrojonego w słupki
95 g selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
125 g jabłka, pokrojonego w grubą kostkę, użyłam odmiany Boscop
270 g cukinii, pokrojonej do wielkości kawałków dynii
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
¾ łyżki soli morskiej
pieprz mielony do smaku
¾ łyżeczki imbiru w proszku
¾ łyżeczki cynamonu
80 g gęstej śmietanki 36%
2 jajka
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
1.       Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, podsypujemy solą i proszkiem, dodajemy wino i zagniatamy. Formujemy kulę, którą na czas przygotowania reszty wstawiamy do lodówki.
2.      Przygotowujemy nadzienie. Obieramy i kroimy dynię. Na szerokiej i wysokiej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z oliwą. Dodajemy szalotkę. Kiedy się zaszkli dodajemy dynię. Po 3 minutach całość zalewamy winem. Dodajemy kolejne warzywa w kolejności ich wymienienia w odstępach czasu potrzebnych do ich pokrojenia. Na końcu dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła, doprawiamy i odstawiamy. W osobnej miseczce rotrzepujemy jajka ze śmietanką.
3.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni bez nawiewu.
4.      Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na mniej więcej równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na omączonym blacie. Pierwszą układamy na spodzie wysokiej foremki do tarty o średnicy 20 cm.
5.      Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy mieszankę jajeczną, łączymy dokładnie lecz delikatnie. Całość wylewamy na spód tarty, którą przykrywamy drugą częścią. Brzegi wierzchni i spodni dokładnie sklejamy ze sobą palcami. Nałość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nacinamy ostrym nożem w 4 miejscach.
6.      Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut plus jeszcze 5 minut z nawiewem, dla łądnego zrumienienia się wierzchu.
7.      Studzimy lekko przed podaniem, podajemy z sałatą z winnym winegretem.

Smacznego!

8 comments Add yours
  1. Gosiu,
    dziekuje, z tego pomyslu na maka orkiszowa sama jestem bardzo zadowolona, a jeszcze bardziej – moje kubki smakowe. To jest naprawde pyszne rozwiazanie. Serdecznosci
    Gospodarna narzeczono,
    zgadza sie, w slodkich tez sie swietnie sprawdza dzieki orzechowemi posmakowi, pozdrowienia serdeczne
    Majana,
    ja dzisiaj pieke kolejna bo wciaz za mna chodzi jej smak 🙂 pozdrowienia serdeczne
    Evitaa,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Maggie,
    dokladnie taki charakter chcialam jej nadac, dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Weroniko,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *