A jesień śpiewa swą pieśń. Pierwszą zwrotkę ledwie, melodię łatwo wpadającą w ucho, w przeciwieństwie do deszczowej monotonii refrenu. Słyszycie?
Z tego zasłuchania powstał pomysł na jesienną tartę. Otuloną orkiszowym kruchym ciastem pełnię warzyw z nutą cynamonu i imbiru. Polecam gorąco.
Tourte aux légumes d’automne czyli Tarta z jesiennych warzyw
Składniki:
Na ciasto:
170 g mąki pszennej tortowej
105 g mąki morkiszowej razowej
45 g wina białego lub cydru
145 g masła
5 g soli morskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Na farsz:
65 g posiekanej drobno szalotki
410 g dyni zwyczajnej, obranej i pokrojonej w dużą kostkę 2,5×2,5 cm
90 g wina białego lub cydru
40 g marchewki, pokrojonej w cienkie słupki
30 g korzenia pietruszki, pokrojonego w słupki
95 g selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
125 g jabłka, pokrojonego w grubą kostkę, użyłam odmiany Boscop
270 g cukinii, pokrojonej do wielkości kawałków dynii
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
¾ łyżki soli morskiej
pieprz mielony do smaku
¾ łyżeczki imbiru w proszku
¾ łyżeczki cynamonu
80 g gęstej śmietanki 36%
2 jajka
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, podsypujemy solą i proszkiem, dodajemy wino i zagniatamy. Formujemy kulę, którą na czas przygotowania reszty wstawiamy do lodówki.
2. Przygotowujemy nadzienie. Obieramy i kroimy dynię. Na szerokiej i wysokiej patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z oliwą. Dodajemy szalotkę. Kiedy się zaszkli dodajemy dynię. Po 3 minutach całość zalewamy winem. Dodajemy kolejne warzywa w kolejności ich wymienienia w odstępach czasu potrzebnych do ich pokrojenia. Na końcu dodajemy jeszcze 1 łyżkę masła, doprawiamy i odstawiamy. W osobnej miseczce rotrzepujemy jajka ze śmietanką.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni bez nawiewu.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na mniej więcej równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na omączonym blacie. Pierwszą układamy na spodzie wysokiej foremki do tarty o średnicy 20 cm.
5. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy mieszankę jajeczną, łączymy dokładnie lecz delikatnie. Całość wylewamy na spód tarty, którą przykrywamy drugą częścią. Brzegi wierzchni i spodni dokładnie sklejamy ze sobą palcami. Nałość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nacinamy ostrym nożem w 4 miejscach.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut plus jeszcze 5 minut z nawiewem, dla łądnego zrumienienia się wierzchu.
7. Studzimy lekko przed podaniem, podajemy z sałatą z winnym winegretem.
Smacznego!
wspaniala jest!! fajny pomysl z tym orkiszowym ciastem, jeszcze tak nie robilam.
Pieknie tez wyglada i sliczna forme masz 🙂
Pozdrawiam 🙂
Bardzo lubie takie potrawy. I też ostatnio z orkiszem szalaję, równiez na słodko.
Pięknie i tak smacznie wygląda! Z checią bym zjadła kawałeczek. Super tarta.
Pozdrawiam:)
Cudowna warzywna tarta. Pięknie wyrosła, pyszne wnętrze 🙂
Faktycznie bardzo jesienna – a przy tym niezwykle efektowna na ten francuski, rustykalny sposob.
Ale imponujący przepis: ) Aż zgłodniałam ! No i wygląda po prostu pięknie !
Gosiu,
dziekuje, z tego pomyslu na maka orkiszowa sama jestem bardzo zadowolona, a jeszcze bardziej – moje kubki smakowe. To jest naprawde pyszne rozwiazanie. Serdecznosci
Gospodarna narzeczono,
zgadza sie, w slodkich tez sie swietnie sprawdza dzieki orzechowemi posmakowi, pozdrowienia serdeczne
Majana,
ja dzisiaj pieke kolejna bo wciaz za mna chodzi jej smak 🙂 pozdrowienia serdeczne
Evitaa,
dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Maggie,
dokladnie taki charakter chcialam jej nadac, dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Weroniko,
dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Anna
Podoba mi się to spotkanie korzeniowatych jesiennych warzyw z równie jesiennymi korzennymi przyprawami… Świetny pomysł!