Trzy pasty. 1. Pasta jajeczna z miętą i rzodkiewką. 2…

To już przed, jeśli nie – ostatni wpis przed Świętami. Lubię pasty jajeczne przeróżnej maści, nie tylko od święta, a Wy? Są takie dni, że przez cały tydzień przygotowuję je sobie na śniadanie. Czasami drobna zmiana, jak choćby posiekana świeża mięta potrafią wiele zmienić i urozmaicić. A do przygotowania ich potrzebujemy dosłownie chwili. Polecam.

Pasta jajeczna z miętą i rzodkiewką 

Składniki:
3 rzodkiewki (ok. 40 g)

2 jajka na twardo
1 łyżeczka świeżej posiekanej mięty (jeśli będzie czubata, mięta będzie bardziej wyrazista)
sól, pieprz, sok z cytryny
4 łyżeczki majonezu

Przygotowanie:

1.       Jajko studzimy, obieramy, rozdrabniamy widelcem.
2.      Rzodkiewkę myjemy, osuszamy, siekamy w słupki.
3.      Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy miętę. Doprawiamy.

Pasta jajeczna z guacamole 

Składniki:
½ awokado
1 jajko na twardo
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
mała garść orzeszków pinii
sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

1.       Posiekany drobno czosnek rozcieramy w moździerzu z oliwą i bazylią.
2.      Jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem, łączymy z pastą bazyliową.
3.      Awokado tuż po obraniu skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Łączymy z masą jajeczną. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.      Podajemy posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

Pasta jajeczna z tuńczykiem i awokado 

Składniki:
100 g tuńczyka w sosie własnym

1 jajko na twardo
½ awokado
1 czubata łyżeczka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie:

1.       Tuńczyka odsączamy. Rozdrabniamy widelcem.
2.      Awokado spryskujemy obficie sokiem z ytryny od razu po obraniu. Łączymy z tuńczykiem.
3.      Ostudzone jajko obieramy, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do masy.
4.      Siekamy drobno czosnek. Dodajemy.
5.      Całość doprawiamy majonezem i musztardą, następnie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i smaku. Posypujemy koperkiem, mieszamy. Podajemy.

Smacznego!

13 comments Add yours
  1. A ja poproszę 2, tę pierwszą i z guacamole 🙂 Dodaję do ulubionych, bo ubóstwiam wszelkie pasty na kanapki, a w szczególności jajeczne.

  2. KUCHNIA/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

    5.TEMAT.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *