Trzy placki – Miodownik – albo Ciasto czeskie.

Ktoś dokonał napadu na mój kalendarz adwentowy. A miałam jeszcze tyle czasu do Świąt! Aż przyszedł ktoś i wyrównał rachunek. Winowajca, poproszony o ustosunkowanie się do moich podejrzeń nawet nie próbował zaprzeczać i przyznał się do winy. Usłyszałam jednocześnie, jak ciężko jest być Robin Hoodem. Nie ma co, potrafi zabłysnąć nasza najmłodsza latorośl…

To będzie chyba już ostatni przepis przedświąteczny. Pewności nie mam, bo ogrom pracy i nie wiem, czy uda mi się wszystko poukładać.

Przepis przekazała mi Agata, (dziękuję!) z kilkoma cennymi wskazówkami i poradami, zebranymi przez lata rodzinnego pieczenia.

Ja uwielbiam takie przepisy – żelazne punkty programu na świątecznym stole.

Dziś pokazuję Wam zdjęcie, gdy 3 blaty upieczone osobno czekają na przełożenie kremem. Twardnieją po wyjęciu z piekarnika i muszą odczekać te 3 dni.  W środę/czwartek, pokażę Wam tu zdjęcia jak całość wygląda po przełożeniu i po udekorowaniu.

Kto ma ochotę – niech się przyłączy do pieczenia, zapraszam!

 

 

Trzy placki / Miodownik / Ciasto czeskie

Składniki:

Na ciasto:

450 g maki

200 g cukru

60 g roztopionego masła

1 jajko

4 łyżeczki miodu

6 łyżek mleka

1 i 1/2 łyżeczki sody

 

Na masę:

500 ml mleka

200 g cukru

1 łyżka krupczatki

1 łyżka maki ziemniaczanej

200 g masła

 

Na polewę czekoladową: (warto przygotować ją z podwójnej ilości składników podanych poniżej)
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru
65 g masła
2 duże łyżki prawdziwego kakao

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przesypujemy do puszki,  miksujemy do połączenia.
  2. Uzyskujemy w ten sposób jeden placek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy osobno. Jeśli są bardzo klejące, zwilżamy ręce wodą i wykładamy, rozwałkowując równą powierzchnię na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy 12-14 minut bez nawiewu w temperaturze 140 stopni pierwszy placek.
  4. Od razu po wyjęciu z piekarnika placek przekładamy na kratkę i odklejamy papier do pieczenia. Wykładamy drugi placek i postępujemy podobnie.
  5. Placki, już upieczone powinny odleżeć 3 dni, żeby zmiękły.
  6. Po tym czasie przygotowujemy krem i przekładamy placki. Gotujemy budyń z mleka, mąki i cukru. Studzimy całkowicie i ucieramy z masłem na krem.
  7. Po przełożeniu ciasta kremem przygotowujemy polewę.Cukier z wodą gotujemy do rozpuszczenia, dodajemy masło i kakao. Jeszcze gorącą masę wylewamy na ciasto.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *