Właśnie sobie wymyśliłam taki mały cykl na czas wakacji. Kiedy jemy prościej, bo czasu szkoda albo za gorąco, by godzinami tkwić w kuchni, albo też – wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni… Dla mnie taka wakacyjna kuchnia w sposób absolutnie bezwzględny jest też kuchnią bezmięsną, za to pełną świeżyzny z ogrodu i zieleninki. Zainteresowani?
Na pierwszy ogień poszły młode ziemniaki i kalafior. Do tego sos. Sos musi być – czego bezwzględnie wymaga cud-mąż. Haloumi, żeby obłaskawić mięsożerców i mamy obiad, przy którym się nie narobimy a najemy… że komar nie siada.
Pieczone steki z kalafiora z młodymi ziemiakami, haloumi i podkręconym sosem jogurtowym
Składniki: na 4 osoby
1 kg młodych ziemniaków mniej więcej równej wielkości*
1 kalafior (ok.600 g)
2 opakowania haloumi
1-2 czerwone papryki (ale może być też cukinia)
Na posypkę a la pangrattato:
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki mielonych migdałów
sól, pieprz – po dużej szczypcie
Na sos:
5 szczodrych łyżek jogurtu greckiego 2% (tak ok. 100 g)
2 łyżki tahini
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka syropu z agawy
sól, pieprz do smaku
Ponadto:
oliwa do polania warzyw przed pieczeniem
* młodych ziemniaków nie trzeba obierać 😉 a jeśli są podobnej wielkości równomiernie się upieką
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy dokładnie, oczyszczając w dłoniach. Myjemy kalafiora. Przekładamy je razem do garnka z wrzącą wodą (ja swojej nie solę, bo zużywam ją potem do podlewania kwiatów). Gotujemy 20 minut.
- Pod koniec gotowania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni z nawiewem.
- Przygotowujemy posypkę a la pangrattato – mieszamy wszystkie składniki.
- Ugotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, dodatkowo polewamy je olejem. Dodajemy pokrojoną paprykę / cukinię, któe także obtaczamy w oleju. Kalafiora kroimy w grube plastry, rozkładamy je na płasko na blaszce, skrapiamy olejem i posypujemy pangrattato.
- Pieczemy 25 minut lub do miękkości.
- W tym czasie przygotowujemy sos – jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy tahini i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
- Na patelni grillowej smażymy haloumi na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron.
- Kiedy wyjmujemy z piekarnika blaszkę z warzywami, możemy podawać. Ziemniaki posypujemy koperkiem.
Smacznego!