Wakacyjna kuchnia 1

Właśnie sobie wymyśliłam taki mały cykl na czas wakacji. Kiedy jemy prościej, bo czasu szkoda albo za gorąco, by godzinami tkwić w kuchni, albo też – wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni… Dla mnie taka wakacyjna kuchnia w sposób absolutnie bezwzględny jest też kuchnią bezmięsną, za to pełną świeżyzny z ogrodu i zieleninki. Zainteresowani?

Na pierwszy ogień poszły młode ziemniaki i kalafior. Do tego sos. Sos musi być – czego bezwzględnie wymaga cud-mąż. Haloumi, żeby obłaskawić mięsożerców i mamy obiad, przy którym się nie narobimy a najemy… że komar nie siada.

Pieczone steki z kalafiora z młodymi ziemiakami, haloumi i podkręconym sosem jogurtowym

Składniki: na 4 osoby

1 kg młodych ziemniaków mniej więcej równej wielkości*

1 kalafior (ok.600 g)

2 opakowania haloumi

1-2 czerwone papryki (ale może być też cukinia)

Na posypkę a la pangrattato:

5 łyżek bułki tartej

3 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki mielonych migdałów

sól, pieprz – po dużej szczypcie

Na sos:

5 szczodrych łyżek jogurtu greckiego 2% (tak ok. 100 g)

2 łyżki tahini

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka syropu z agawy

sól, pieprz do smaku

Ponadto:

oliwa do polania warzyw przed pieczeniem

* młodych ziemniaków nie trzeba obierać 😉 a jeśli są podobnej wielkości równomiernie się upieką

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy dokładnie, oczyszczając w dłoniach. Myjemy kalafiora. Przekładamy je razem do garnka z wrzącą wodą (ja swojej nie solę, bo zużywam ją potem do podlewania kwiatów). Gotujemy 20 minut.
  2. Pod koniec gotowania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni z nawiewem.
  3. Przygotowujemy posypkę a la pangrattato – mieszamy wszystkie składniki.
  4. Ugotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, dodatkowo polewamy je olejem. Dodajemy pokrojoną paprykę / cukinię, któe także obtaczamy w oleju. Kalafiora kroimy w grube plastry, rozkładamy je na płasko na blaszce, skrapiamy olejem i posypujemy pangrattato.
  5. Pieczemy 25 minut lub do miękkości.
  6. W tym czasie przygotowujemy sos – jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy tahini i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  7. Na patelni grillowej smażymy haloumi na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron.
  8. Kiedy wyjmujemy z piekarnika blaszkę z warzywami, możemy podawać. Ziemniaki posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *