Nie chciałam wyjeżdżać po raz kolejny bez pożegnania. Sakwy rowerowe spakowane, rowery w blokach. Ruszamy na Hel 🙂 Ale jeszcze przed wyjazdem chciałam podzielić się z Wami przepisem, który wyszukała w sieci moja mama. Cukinii na działce obfitość. Jakoś trzeba ją zagospodarować. Ten przepis stał się hitem nawet wśród dzieci. Dlatego w maminej kuchni przygotowałyśmy placki z cukinii, któe tym razem, rzutem na taśmę, udało mi się uchwycić na zdjęciach. Telefonem. Wybaczcie 😉
Może to niekoniecznie adekwatna nazwa – bo są to po prostu plastry cukinii usmażone w pysznej panierce. Podaję je z aromatycznym sosem jogurtowo-czosnkowym i surówką z młodej kapusty. Przepis oryginalny wraz z filmem znajdziecie tutaj.
Zapraszam też na wpis o książkach lipca!
Chrupiąca cukinia w panierce
Składniki:
2 cukinie (550 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
100 g sera cheddar
3 jajka
suszona mięta
papryka w proszku
1 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. mąki pszennej
Na sos jogurtowy:
6 łyżek jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki świeżego lub mrożonego posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, oszuszamy. Nacinamy je widelcem wzdłuż (tylko na grubość skórki). Odkrajamy końcówki. Kroimy wzdłuż na plastry do 5 mm.
- Posypujemy je solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
- W głębokim talerzu łączymy roztrzepane jajka ze startym drobno cheddarem, solą, miętą i papryką.
- W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę.
- Plastry cukinii maczamy najpierw w bułce z mąkiem a następnie w masie jajeczno serowej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sosem jogurtowym.
Smacznego!