Wakacyjna kuchnia 2

Nie chciałam wyjeżdżać po raz kolejny bez pożegnania. Sakwy rowerowe spakowane, rowery w blokach. Ruszamy na Hel 🙂 Ale jeszcze przed wyjazdem chciałam podzielić się z Wami przepisem, który wyszukała w sieci moja mama. Cukinii na działce obfitość. Jakoś trzeba ją zagospodarować. Ten przepis stał się hitem nawet wśród dzieci. Dlatego w maminej kuchni przygotowałyśmy placki z cukinii, któe tym razem, rzutem na taśmę, udało mi się uchwycić na zdjęciach. Telefonem. Wybaczcie 😉

Może to niekoniecznie adekwatna nazwa – bo są to po prostu plastry cukinii usmażone w pysznej panierce. Podaję je z aromatycznym sosem jogurtowo-czosnkowym i surówką z młodej kapusty. Przepis oryginalny wraz z filmem znajdziecie tutaj.

Zapraszam też na wpis o książkach lipca!

Chrupiąca cukinia w panierce

Składniki:

2 cukinie (550 g)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

100 g sera cheddar

3 jajka

suszona mięta

papryka w proszku

1 szkl. bułki tartej

1/2 szkl. mąki pszennej

Na sos jogurtowy:

6 łyżek jogurtu naturalnego

3-4 łyżki majonezu

1 mały ząbek czosnku

3 łyżki świeżego lub mrożonego posiekanego koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinie myjemy, oszuszamy. Nacinamy je widelcem wzdłuż (tylko na grubość skórki). Odkrajamy końcówki. Kroimy wzdłuż na plastry do 5 mm.
  2. Posypujemy je solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
  3. W głębokim talerzu łączymy roztrzepane jajka ze startym drobno cheddarem, solą, miętą i papryką.
  4. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę.
  5. Plastry cukinii maczamy najpierw w bułce z mąkiem a następnie w masie jajeczno serowej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z sosem jogurtowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *