Wigilijna zupa grzybowa, z uszkami z farszem z buraków i kardamonem.

W Wigilję w naszych domach podaje się zawsze i li tylko barszcz czerwony. Nie ma tradycji zupy grzybowej. Niestety. Bloggerzy kulinarni mają jednak tę przewagę i przyjemność nieprzywiązywania się do konkretnej tradycji. Mogą próbować i serwować na swoich blogowych stołach dosłownie wszystko. (I kiedy tylko chcą)…

W naszej rodzinie to tata jest zapalonym grzybiarzem. Na początku sezonu zawsze pojawia się niepewność, czy uda się nazbierać ich tyle, by wystarczyło na Wigilję i Święta. A ja po cichu cieszę się, że nie muszę już towarzyszyć tacie w grzybobraniu. Być może wiecie, jak to jest. Zapalony grzybiarz, z kozikiem, dobrym obuwiem, wiadrami na podorędziu i zamętem w oczach plus dziecko, które szybko się znudzi, a jeszcze szybciej zmęczy, zwłaszcza po 8 godzinie chodzenia po lesie… Dziś wystarczy jeden telefon do domu… choć trochę mi się ckni do czasów, gdy czas był jak z gumy, która wytrzymywała każde naprężenie.

Do mojej zupy grzybowej podałam uszka z farszem z barszczu z wyraźną nutą kardamonu. Kto chętny?

 

 

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki: na 2-3 porcje
50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
sól, pieprz, liść laurowy
1 marchewka
1 cebula
¼ selera
3 suszone śliwki
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 1,5 godziny.
2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
3. Grzyby z wodą przelewamy do garnka, gotujemy z
warzywami, śliwkami i liściem laurowym przez 30 minut.
4. Doprawiamy, odcedzamy. Podajemy.
5. Z grzybów, które pozostały przygotowujemy wigilijne placki. Przepis znajdziecie tutaj.

 

 

Uszka wigilijne z farszem z buraczków i kardamonu

 

Składniki: na 40 sztuk

Na ciasto:
100 g semoliny*
1 jajko

Na farsz:
160 g ugotowanych buraków
sól, pieprz
gałązka rozmarynu (ok.10 cm długości)
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
odrobina soku z cytryny
½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki.
2. Gałązkę rozmarynu pozbawiamy listków i drobno siekamy.
3. Na olej kokosowy na patelni wysypujemy kardamon, rozprowadzamy, podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek i rozmaryn. Mieszamy, dodajemy do buraczków i blendujemy do uzyskania jednolitej, chociaż niekoniecznie gładkiej konsystencji.
4. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy, wykrajamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
5. Formujemy uszka, które następnie gotujemy w osolonej wodzie 2 min od momentu wypłynięcia.

*można wykorzystać także przepis na klasyczne ciasto pierogowe, przepis znajdziecie tutaj.

zBLOGowani.pl

Smacznego!

2 comments Add yours
  1. Oooooooooooooooo na odwrót , zupa grzybowa z buraczkowymi uszkami , nie obiecuje,że na Wigilię zrobię , ale przed albo na 6 stycznia robię na bank 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *