Wiosenna sałatka ze szpinakiem.

 

IMG_5630
Dużo słońca, Kochani i cudnej wiosennej beztroski…

Anna

 

IMG_5615
Wiosenna sałatka ze szpinakiem
Składniki: na 1 osobę

duża garść szpinaku
kilka truskawek
½ dojrzałego mango
½ awokado
prażone migdały lub pestki dyni
posiekany szczypiorek
opcjonalnie płatki parmezanu
opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub lucerny

Na dressing:

3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki musztardy
odrobina chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku. Wstrzasamy do uzyskania kremowej emulsji. Odstawiamy.
2. Szpinak myjemy, osuszamy dokładnie, umieszczamy na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę.
3. Truskawki myjemy, odsączamy, obieramy. Kroimy, jeśli są duże, na 4 części.
4. Kroimy mango w kostkę.
5. Obrane awokado kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
6. Na szpinaku układamy awokado, mango i truskawki. Posypujemy kiełkami, szczypiorkiem, migdałami i parmezanem. Polewamy dressingiem.

 

IMG_5632
8 comments Add yours
  1. Jakież to lekkie, kolorowe i apetyczne danie. 🙂 Podoba mi się połączenie awokado ze szpinakiem i mango. Lubię nietypowe kombinacje – one najczęściej pozytywnie zaskakują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *