Anna
Wiosenna sałatka ze szpinakiem
duża garść szpinaku
kilka truskawek
½ dojrzałego mango
½ awokado
prażone migdały lub pestki dyni
posiekany szczypiorek
opcjonalnie płatki parmezanu
opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub lucerny
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki musztardy
odrobina chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz do smaku
1. Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku. Wstrzasamy do uzyskania kremowej emulsji. Odstawiamy.
2. Szpinak myjemy, osuszamy dokładnie, umieszczamy na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę.
3. Truskawki myjemy, odsączamy, obieramy. Kroimy, jeśli są duże, na 4 części.
4. Kroimy mango w kostkę.
5. Obrane awokado kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
6. Na szpinaku układamy awokado, mango i truskawki. Posypujemy kiełkami, szczypiorkiem, migdałami i parmezanem. Polewamy dressingiem.
Pychotka !:))))
Jakież to lekkie, kolorowe i apetyczne danie. 🙂 Podoba mi się połączenie awokado ze szpinakiem i mango. Lubię nietypowe kombinacje – one najczęściej pozytywnie zaskakują.
zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres http://www.zblogowani.pl
jak tu pięknie!
uwielbiam takie sałatki:) piękne kolory, dużo zdrowych składników…super!
Zdrowie na talerzu 🙂 Pięknie i apetycznie wygląda ta sałatka. No i mój ukochany szpinak też się pojawił 🙂
Śliczne kolory!
Same kolorowe smakołyki na tym talerzu:) Super:)