Umieściłabym je
swobodnie w pierwszej trójce moich ulubionych pierniczków. A z racji
konieczności unikania glutenu na samym szczycie tej listy. Podobno – „Tak
właśnie smakują prawdziwe pierniczki”. I rzeczywiście mają w sobie intensywność
i bogactwo tych bardzo charakterystycznych świątecznych smaków. Ma się
wrażenie, jakby wszystkie one zostały skondensowane w jednym malutkim
ciasteczku. Ponadto przygotowuje się je bez jajek i są wegańskie. Doprawdy
trudno o więcej rekomendacji. Wypróbujcie koniecznie!
Wyborne pierniczki
bezglutenowe
Składniki:
100 g daktyli pozbawionych pestek (10 sztuk)
100 g kaszy jaglanej (1/2 szkl)
125 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem roślinnym
lub masłem klarowanym)
lub masłem klarowanym)
85 g miodu (zastępujemy syropem z agawy, jeśli mają być wegańskie)
35 g brązowego cukru
20 g przyprawy do piernika
50 g skrobii ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego
175 mąki jaglanej (można użyć kaszy jaglanej, którą
zmielimy)
zmielimy)
90 g orzechów laskowych
90 g wiórków kokosowych
100 g mąki gryczanej jasnej (użyłam kaszy, którą
zmieliłam)
zmieliłam)
duża szczypta soli
1 łyżka sody
Przygotowanie:
1.
Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody. Odstawiamy
do wystudzenia.
Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody. Odstawiamy
do wystudzenia.
2.
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami ciepłej wody.
Odstawiamy.
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami ciepłej wody.
Odstawiamy.
3.
Mielimy wiórki kokosowe i orzechy. Jeżeli nie mamy mąki
jaglanej ani gryczanej mielimy kasze. Łączymy je z solą, cukrem, sodą i
skrobią. Mieszamy dokładnie.
Mielimy wiórki kokosowe i orzechy. Jeżeli nie mamy mąki
jaglanej ani gryczanej mielimy kasze. Łączymy je z solą, cukrem, sodą i
skrobią. Mieszamy dokładnie.
4.
Rozpuszczamy olej kokosowy. Łączymy z miodem.
Rozpuszczamy olej kokosowy. Łączymy z miodem.
5.
Miksujemy daktyle z ugotowaną kaszą jaglaną i siemieniem
lnianym. Dodajemy miód z olejem, mieszamy dokładnie. Wsypujemy pozostałe
składniki. Łączymy. Krótko wyrabiamy. Odstawiamy na ½ godziny, by ciasto
odpoczęło.
Miksujemy daktyle z ugotowaną kaszą jaglaną i siemieniem
lnianym. Dodajemy miód z olejem, mieszamy dokładnie. Wsypujemy pozostałe
składniki. Łączymy. Krótko wyrabiamy. Odstawiamy na ½ godziny, by ciasto
odpoczęło.
6.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
7.
Po tym czasie rozwałkowujemy partiami na placek grubości
minimum 5 mm. Wykrawamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Po tym czasie rozwałkowujemy partiami na placek grubości
minimum 5 mm. Wykrawamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy z
nawiewem 10 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem
cytrynowym. Przechowujemyw szczelnie zamykanej puszce.
nawiewem 10 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem
cytrynowym. Przechowujemyw szczelnie zamykanej puszce.
Smacznego!
wyglądają rewelacyjnie:D
Wyglądają pysznie:)
Uwaga, są z miodem, a więc nie wegańskie!
Juz dopisuje, ze mozna zastapic syropem z agawy. ALe weganie to chyba wiedza…
Dziekuje za czujnosc i pozdrawiam Cie serdecznie
Anna
Jakie one piękne, ślicznie udekorowane 🙂 Bardzo atrakcyjna wariacja na temat popularnych ciasteczek.
Konieczność zdrowotna?
Bardzo mnie interesują diety bez glutenu,ciekawi mnie to 🙂
Proszę powiedz skąd masz takie piękne foremki?;> ze wychodzą takie śnieżynki 🙂
A w zwiazku z ta koniecznoscia wkrotce coraz wiecej przepisow bezglutenowych…
Sniezynki zostaly kupione tutaj w Belgii…
Pozdrawiam serdecznie
Anna
W składnikach jest kasza jaglana, a w opisie jęczmienna – którą użyć?
Ojej, pomylilam sie… Jaglana! Tylko jaglana! Juz poprawiam… gapa ze mnie, dziekuje
Anna
niesamowite są:) strasznie mi się podobają i przepis równie ciekawy!
Choć ja z pierniczkami mam raczej nie po drodze, to tych serc całych oblanych czekoladą bym nie odmówiła :**
Śliczne zdjęcia , wyglądają przecudnie !
Rewelacyjne, na pewno zrobię. Mam pytanie czy można mąkę jaglaną zastąpić np. ryżową czy kukurydzianą?
Mozna, oczywiscie. Polecam i pozdrawiam
Anna
Anno, pozwól, że się tu rozgoszczę na dobre:) Pierniczki wspaniałe i na pewno je zrobię. Często używam "jaglanki" i słodzę wypieki daktylami. Ślicznie udekorowane i podane! Pozdrawiam ciepło i z niecierpliwością czekam na kolejne "bezglutenki":)
Bardzo sie ciesze i zapraszam 😉
Pozdrowienia
Anna
Dziś piekłyśmy z córeczką, są wspaniałe! Piekłam też "tradycyjne", ale bezglutenowe są o niebo lepsze! U nas zamiast orzechów są zmielone pestki dyni i słonecznika. Dziękujemy za ten przepis:)
Wspaniałe! Od razu przesłałam kilku znajomym na dietach wegańskich i innych. Wyglądają naprawdę apetycznie. Czy mogą być przechowywane równie długo jak tradycyjne pierniczki?
Pozdrawiam 🙂
Super! Dziekuje.
Spokojnie, tak samo dlugo a moze nawet jeszcze dluzej 🙂 jesli tylko dotrwaja 🙂
Serdecznie
Anna
Przepysznie wyglądają.
Dziękuję za ten przepis, pierniczki są pyszne i w niczym nie ustępują tym glutenowym. Dziś zrobiłam i jestem nimi zachwycona!
Ciesze sie bardzo. Osobiscie pokusilabym sie nawet o stwierdzenie, ze sa lepsze, pelniejsze w smaku…
pozdrawiam serdecznie
Anna
witam, jak długo można te pierniczki przechowywać?
Kilka tygodni minimum…
Serdecznie
Anna
Aniu, twoje pierniczki wywolaly zachwyt tu, w Portugalii, wsród moich kolegów. Wyjasnie, ze wielu z nich stara sie równiez unikac pszenicy, jajek i sa wegetarianami. Zostalam poproszona o przepis:) dziekuje i pozdrawiam serdecznie. AniaPP
Aniu,
strasznie sie ciesze! A skoro zapotrzebowanie takie polecam Ci goraco mojego ulubienca swiateczne brownie z makiem i marcepanem – http://addiopomidory.blogspot.be/2012/11/swiateczne-brownie-z-makiem-i-marcepanem.html
Jak dla mnie rewelacja! No i w ogole przepisy z zakladki bezglutenowo… bedzie ich tu przybywac 🙂
Serdecznosci moc, dla Ciebie, a tej Portugalii to Ci zazdroszcze jak nie wiem co! Ale tak pozytywnie, z usmiechem i nostalgia 🙂
Anna
Czy można zastąpić olej kokosowy olejem roślinnym? pozdrawiam,
Magda
Najlepiej – maslem roslinnym 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Może jeszcze zdążymy z pierniczkami w tym roku… Szukałam przepisu na bezglutenowe i po starej znajomości upiekę Twoje, Aniu 🙂 Na pamiątkę wspólnie gotowanej zupy ogórkowej i naleśników w Kordeckim 😉 U mnie też połowa rodziny na bezglutenowej i bezmlecznej.
Ściskam mocno, świątecznie, gorąco!
Agnieszka
Alez sie usmiechnelam na ten komentarz… i tamte wspomnienia… cud-maz tez… Az sie lezka w oku zakrecila… Dziekuje, Aga
Moc serdecznosci Wam posylamy, Kochani
Anna
czysty obłęd:)))
Czy mozna prosic o proporcje np szklanka, lyzka bo nie mam wagi?
czy można dodać mąkę kokosową zamiast mielić wiórki?
Oczywiscie,
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast jaglanej i gryczanej?
To zmieni smak pierniczkom, ale pewnie ze tak.
Tylko wtedy juz nie beda bezglutenowe…
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Dziękuje bardzo za odpowiedź 🙂
Wiem, że już nie bedą bezglutenowe, ja nie używam tylko pszenicy inne mąki mogę 🙂
Użyłabym tych mąk, ale niestety zniszczyłam młynek mieląc goździki… Serce mi pęka na tą myśl 🙁 wiec pozostaje mi mąka orkiszowa 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Pisze wegańskie, wchodzisz w przepisie: miód można zastąpić jeśli mają być wegańskie. Gdzie tu sens gdzie logika??? Skoro reklamujesz je jako wegańskie, to podaj przepis wegański od początku do końca.
Albo nie doceniasz wegan, albo sie do nich nie zaliczasz…
Jest napisane weganskie – bo to wazna informacja dla szukajacych takich przepisow, z reswta sobie poradza.
Przepis jest, naprawde dobry i wielokrotnie sprawdzony – nie ma obowiazku korzystania z niego, ani nawet podziekowania a juz tym bardziej zamieszczania podobnych komentarzy 🙂
Wesolych Swiat!
Anna
Aniu, czy pierniczki twardnieją po upieczeniu? i muszą leżakować żeby ząbków nie połamać? czy od razu można się zajadać?
Nie twardnieja ani nie musza lezakowac 🙂 Trzeba je zajadac, innego wyjscia nie ma, trudno sie oprzec 🙂
Powodzenia!
Ania
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, składniki wszystkie mam, foremki przyszły, nic tylko robić i…zajadać. Pozdrawiam
Na ile pierniczków wystarczają powyższe ilości składników?
I czy gdzieś znajdę przepis na tę czekoladową polewę widoczną na zdjęciach? 🙂
Okolo 30-40, zaleznie od wielkosci foremek.
Najlepiej polac je roztopiona czekolada. Ma to ten plus, ze kiedy zastygnie – mozna je przechowywac.
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia
Anna
Nie jestem weganką, ale często zaglądam na ten blog i wynajduję różne perełki, jak m. in. te pierniczki. Są wspaniałe, polecam gorąco. Pierwszy raz upiekłam je 3 lata temu i od tej pory piekę je w każde święta. W niczym nie ustępują tym tradycyjnym i z każdym dniem są lepsze, pełniejsze w smaku. Dziękuję za ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie.
Czesc!
Jak mi milo, dziekuje 🙂 Szczegolnie ucieszyly mnie te perelki 🙂 Ciesze sie bardzo i polecam na przyszlosc 🙂 Te pierniczki rzeczywiscie ciesza sie wielka popularnoscia na Addio 🙂
Pozdrawiam Cie Halinko bardzo serdeczniehttp://www.addiopomidory.pl/wp-admin/edit-comments.php?p=367#comments-form
Ania
Jestem ciekawa czy tyle lat później uzyskam odpowiedź ale zaryzykuję …. Czy mogę pominąć orzechy ? Może mogę je czymś zastąpić ???
Jestem ciekawa czy tyle lat później uzyskam odpowiedź ale zaryzykuję …. Czy mogę pominąć orzechy ? Może mogę je czymś zastąpić ???
Dzien dobry,
szkoda pomijac orzechy, ale rozumiem, ze to moze byc kwestia alergii. Jako zamiennik moga sie sprawdzic zmielone platki owsiane (150g) (a jesli to jednak nie kwestia alergii to zmielone migdaly).
Pozdrawiam serdecznie, Powodzenia!
Ania