Szybka zupa. Szybka sesja. Szybki wpis.
Tylko jedzcie powoli. Delektujcie się.
Zupa krem z rukoli i szpinaku
Składniki:
50 g świeżego szpinaku
50 g rukoli
2 łyżki oliwy
2 szalotki
kawałek pora
ząbek czosnku
200 ml bulionu
4 łyżki śmietany (minimum 18%)
sól, pieprz
świeże listki bazylii
Przygotowanie:
1. Na patelni wylewamy oliwę, pozwalamy zeszklić się pokrojonym w piórka szalotkom, dodajemy pokrojonego pora, podsmażamy króciutko.
2. Dodajemy listki rukoli i szpinaku, mieszamy, pozostawiamy tak około 4 minut, aż ich ilość się lekko zredukuje.
3. Wlewamy bulion i śmietanę, podgotowujemy krótko.
4. Miksujemy razem z listkami bazylii, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
5. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
To pewne! Jutro ją gotuję! Mam właśnie świeżutką rukolę i szpinak – uwielbia te zielone listeczki, w zupie muszą smakować cudownie! Dziękuję za pomysł i pozdrawiam!
pysznie wygląda
strasznie mam ochote na zieloną zupę
zapraszam do 2 części mojego konkursu
http://smakuje.blox.pl/2010/05/Herbaty-Szlachetny-Smak-i-KONKURS.html
Cudny kolor! Jak sie domyslasz – to zupa bardzo w moim typie 🙂
Pozdrawiam serdezcnie! I milego weekendu zycze 🙂
piękna jest ta zieleń. pełna wiosny i smaku.
wspaniały kolor i konsystencja! najbardziej lubię właśnie takie zupy 🙂
zjadłabym taką zieloną zupę, choć nie wiem, czy powoli 😉
pozdrawiam Anno!
Nie spotkałam się jeszcze w pobliskich sklepach z rukolą, choć szukałam wytrwale. Muszę ją jednak w końcu znaleźć!
Wspaniały kolor ma ta zupa, Anno.
Moja zupa, mój kolor, moje smaki… Niech ja tylko dorwę szpinak(mam dostać "działkowy") i rukolę to im urządzę taakie spotkanie jak… u Ciebie:)