3 składniki, które odmienią Twój chłodnik.

Kiedy przygotowuję chłodnik naszym miejscowym znajomym, zawsze na początku muszę się trochę tłumaczyć, że to taki nasz letni posiłek na upały, że tak się go podaje, z tym się je i podaje… Zawsze wtedy pada pytanie – To takie Wasze gaspacho? No niby tak… Ale najbardziej cieszy mnie zawsze, jak bardzo im ten nasz chłodnik smakuje…

Osobiście lubię, kiedy chłodnik jest lekki i świeży. Dlatego dodaję do niego 3 nieoczywiste być może w klasycznej wersji składniki: świeży imbir, skórkę cytrynową i liście świeżej mięty. Naprawdę wynoszą ten smak na wyżyny. Spróbujcie koniecznie. Polecam gorąco!

 

Chłodnik buraczkowy

Składniki:

350 g młodych buraczków

1 – 1,5 l maślanki (zależnie od konsystencji, jaką lubimy)

duży pęczek koperku

1 ząbek czosnku

250 g świeżego ogórka startego na tarce o grubych oczkach

12-15 rzodkiewek

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

skórka otarta z 1 cytryny

½ łyżeczki tartego świeżego imbiru

kilka/kilkanaście (wedle smaku) listków świeżej mięty

 

Opcjonalnie:

listki baby szpinaku

 

Do podania:

młode ziemniaki z koperkiem

jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

  1. Buraczki myjemy, gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Drobno siekamy czosnek i koperek, rzodkiewkę kroimy w słupki.
  3. W jednej dużej misce łączymy buraczki, czosnek, koperek, ogórka i rzodkiewki. Zalewamy maślanką.
  4. Dodajemy miętę, imbir i skórkę otartą z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł.
  5. Podajemy z ziemniakami z koperkiem okraszonymi masłem i ćwiartkami jajka na twardo.

 

 

 

Smacznego!

4 comments Add yours
  1. Chłodnik zrobiłam,był bardzo dobry jedyne zamiast skórki cytrynowej dałam pieprzu cytrynowego.Akurat w Polsce upały i przepis jak znalazł..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *