Awokado z niespodzianką.

Czy i Wy dojadacie jeszcze resztki ze świątecznego stołu? My właśnie skończyliśmy czekoladową babkę i naprawdę będzie po świętach (przynajmniej w sensie kulinarnym). Postanowiłam jednak podzielić się z Wami moim pomysłem na pyszne proste danie śniadaniowe, nie tylko od Święta, choć z myślą o nich przygotowane…

Zamysł jest o tyleż prosty, co widowiskowy. Do wykorzystania na co dzień. Jajka przygotowane w ten sposób zyskują także w smaku. A surowe awokado – w takiej właśnie postaci nie traci swoich cennych składników. Polecam gorąco.

 

Awokado z niespodzianką

Składniki: na 2 porcje

2 dojrzałe awokado

2 jajka

ok. 200 ml sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.
  2. Przekładamy je na noc do szklanki, zalewamy sosem sojowym. (Jeżeli nie mamy tyle czasu, by jajka nabrały intensywnego koloru potrzeba jest około 4 godzin).
  3. Następnego dnia rano wyjmujemy z sojowej zalewy, awokado obieramy, pozbawiamy pestki i w jej miejsce wkładamy jajka. Podajemy.

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *