– Proszę, weź ode mnie ten telefon, drzemie do mnie bez przerwy, a ja chcę spać! Błagam, dajcie mi pospać! (takiej desperacji w głosie nie słyszałam od czasów, gdy nasze dzieciaki były oseskami i trzeba było do nich wstawać w nocy… i kto by pomyślał, że kiedyś będę za tym tęsknić???) Ale ta desperacja to znak, że wracamy do rytmu szkolnego i standardowego modus operandi. Wstaję wcześniej, nie mogąc obudzić reszty wszczynam hałas. Rozrabiam czym się da, podkładając przy głowie cud-męża między innymi drzemiący co 8 minut telefon…
Tymczasem jesień idzie na palcach, jeszcze cicho, ledwie zauważalna. Na skroniach drzew pojawiają się pierwsze siwe włosy. Noce potrafią być jeszcze zdradziecko ciepłe a poranki zatrważająco chłodne. Klucze ptaków na otwartym niebie wprawiają w zadumę. Nie ma rady na to…
W kuchni rozpoczyna się sezon zup, szarlotek i czekoladowych ciast. Mogę się założyć, że nigdy jeszcze nie jedliście tak dobrego, ba! – wybornego brownies. Do jego przygotowania nie użyłam tłuszczu, bo zastąpiłam go awokado. Nie użyłam również mąki, bo miało to być brownies bezglutenowe. Efekt jest naprawdę wyjątkowy. Trudno mi jest wyobrazić sobie ciasto bardziej inetensywne w smaku, bardziej wilgotne czy bardziej czekoladowe niż to. Polecam bardzo, bardzo gorąco.
Best ever Chocolate Avocado Brownies
2/3 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 awokado
75 g czekolady deserowej
pół szklanki kakao
szczypta soli
3 duże jajka
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki kefiru
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy migdały i mieszamy rózgą kuchenną, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przetarte przez gęste sitko awokado. Dokładnie mieszamy.
- W oddzielnej misce łączymy kakao, sól, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia – odkładamy.
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem, do puszystości. Dodajemy masę czekoladową, dokładnie miksujemy. Dodajemy kefir, na zmianę ze suchymi składnikami, zaczynając od suchych składników.
- Przelewamy do foremki wyłożonej pergaminem. Wygładzamy powierzchnię.
- Pieczemy w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.
Smacznego!
Też bardzo lubię połączenie awokado z czekoladą. Brownie jest bardzo smaczne!
JAK MUST BE..
to tylko to brownie zachwyca samymi proporcjami
Jak jesien smakujaca barwami czekolady dojrzalej i wzmocnionej ..deserem czekolady
No po prostu pięknie niech smaki toczą swój czar..
Aniu Gratuluję
Od dawna robię brownie z innego Twojego przepisu, i właśnie tamto uważam za idealne 🙂
Będę musiała wypróbować kolejne 🙂