Donut Hole Cookies.

W styczniu Addio obchodzi swoje urodziny. W tym roku już 8… To dokładnie tyle już lat prowadzę podwójne życie 🙂 Jedną nogą w realnym, drugą – w wirtualnym… Tak naprawdę, to nie da się ich rozddzielić. A może czasami nawet powinno się. Dzieciaki, z cud-mężem na czele często skarżą się, że mama jak zwykle zamyślona i nieobecna… OK, nie wszystkie moje myśli wiosłują do kulinarnych brzegów – ale z całą pewnością całkiem spora ich część.

I kiedy tak sobie myślę o czasie, który przeminął to cieszę się, że radość z bycia tutaj nie uciekła razem z nim, a została i trwa ze mną jak najwierniejsza z żon. To nie jest post urodzinowy, nie wiem nawet, czy takowy się tutaj wkrótce pojawi, jedynie – wspominkowa nostalgia, która naszła mnie w ten wietrzny czas.

Dziś mam dla Was propozycję typowo karnawałową. Przepyszne ciasteczka z przepisu Nigelli. Pełne aromatów i smaków, które ja osobiście uwielbiam o tej (tak między nami – o każdej) porze roku.  Podwójnie cieszy mnie powrót do domu, gdy wiem, że na kuchennym stole znajdę puszkę, w której je znajdę. Taki to też całkiem fajny zastąpnik dla smażonych w głębokim tłuszczu pączków czy donutów. Polecam gorąco!

 

 

Donut Hole Cookies

Składniki:

430 g mąki

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

225 g masła

130 g cukru

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąkę, gałkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy.
  2. Masło ucieramy ze 100 g cukru, aż będzie kremowe. Dodajemy jajko jedno po drugim, następnie ekstrakt i na końcu – po zwolnieniu obrotów miksera – wymieszane suche składniki. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Pozostały cukier łączymy z cynamonem.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  5. Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
  6. Kulki obtaczamy w cukrze cynamonowym. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  7. Pieczemy ok. 15 minut lub do momentu gdy delikatnie się zezłocą.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy lekko ostygną obtaczamy je w cukrze cynamonowym jeszcze raz.
  9. Wystudzone przechowujemy w szczelnym pudełku.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *