Gofry bezglutenowe z sosem kokosowym.

Niedziela zasypia kuląc się przed mrozem. Słońce w ciągu dnia podpuszcza, że niby to już wiosna. I człowiek karmi nadzieję fatamorganą. Wieczór pokazuje, kto tu wciąż rządzi. Złudzenia w kąt, realia – w postaci zmarzniętych stóp, pod koc. Mija weekend, wyczekiwany tak intensywnie, pozostawiając miejsce na nową tęsknotę.

Na drugie śniadanie gofry. Bezglutenowe. Jet konieczność, to trzeba się stosować. Inni zaś się dostosowują. I – o dziwi – chwalą. No tak, sos kokosowy wiele tutaj zmienia. Jest obłędny! (i bez laktozy – kolejna konieczność). Same gofry nie są słodkie. Specjalnie, by były uniwersalne i można je było podać na słodko lub wytrawnie. Polecam gorąco!

 

 

Gofry bezglutenowe
Składniki: na 8 małych gofrów
50 g mąki kukurydzianej
35 g mąki gryczanej
35 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
125 ml wody
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąki i pozostałe suche składniki. Łączymy.
2. Wbijamy jajko i wlewamy wodę, mieszamy dokładnie widelcem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.
3. Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem kokosowym.
4. Przygotowujemy gofry.
Sos kokosowy
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
16 g mąki ziemniaczanej
35 – 50 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
Przygotowanie:
1. Do garnuszka przekładamy wszystkie składniki.
2. Podgrzewając cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą mieszamy jeszcze od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Sos można wzbogacić wanilią. 35 g cukru spowoduje, że sos będzie wystarczająco słodki, ale możemy dodać go więcej, wedle uznania.

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *