Jabłka w cieście francuskim.

Wielbicieli wypieków z jabłkami w roli głównej jest w naszej rodzinie wielu. Wszelkiego rodzaju placki, placuszki, ukochane racuchy z jabłkami, jabłkowe kisiele i ciastka z jabłkami w cieście twarogowym, że o szarlotkach i jabłecznikach nie wspomnę – to nasze ulubione domowe wypieki.

Zastanawiałam się ostatnio, jak wiele ich już przygotowałam. Pamiętam te pieczone w oknie na Zielonym Wzgórzu czy pierwsze domowe kisiele przygotowywane w moim rodzinnym domu. Także racuchy z jabłkami, które to były bohaterami pierwszych wpisów na Addio.  Tak wiele czasu minęło. Tyle wspomnień przybyło. Dzieciaki już prawie nas przerosły (na szczęście – nie wszystkie) a hasło – kto ma ochotę na jabłko, nie pozostaje bez odpowiedzi. Chętnych jest zawsze wielu. Jest jakaś magia w obieraniu ich i dzieleniu na mniejsze kawałki, po które natychmiast sięgają niecierpliwe łapki. To właśnie teraz taki czas, kiedy siadamy przy stole i obieramy sobie jabłka. Uwielbiam go.

Ten pomysł powstał w pociągu, w drodze powrotnej z pracy. Nie wiem jak i skąd, po prostu wyobraziłam sobie czynność przewlekania pasków ciasta przez jabłkowe obwarzanki. Były jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłam zaraz po powrocie do domu. Wersje testowe zniknęły natychmiast. Potem były kolejne podejścia, których nie udawało mi się sfotografować, aż wreszcie
się udało. Są przepyszne. Polecam gorąco!

 

 

Jabłka w cieście francuskim (Apple rings in french pastry)

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
3-4 jabłka (świetnie nadają się do tego Jonagold, ale każde nierozpadające się, winne lub kwaskowe będą dobre)
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
cukier cynamonowy (1 łyżeczka cynamonu na 3 łyżki cukru kryształ)

Przygotowanie:
1.      Jabłka myjemy, obieramy. Kroimy w plastry o grubości ok.
1 cm. Z każdego plastra wykrawamy gniazdo nasienne.
2.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
3.     Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4.     Z ciasta francuskiego wykrajamy paski o szerokości ok. 5 mm.
5.     Paskami ciasta owijamy plasterek jabłka przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.
6.     Pieczemy ok. 10 minut z nawiewem, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy do zezłocenia.
7.     Po upieczeniu studzimy na kratce. Możemy jeszcze raz posypać je cukrem cynamonowym i podawać z lodami waniliowymi.

Ciastka świetnie smakują na drugi dzień ponownie opieczone w piekarniku przed podaniem.

 

 

Smacznego!

11 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *