Jajka w sosie sojowym w sałatce wielkanocnej.

Usłyszeć o poranku – Co na śniadanie oprócz dekoracji? – to – musicie przyznać, można się zdenerwować. Po tym, jak człowiek się narobił (no dobrze w końcu nie aż tak bardzo, ale jeśli policzyć ilość dobrych chęci – to jednak). Tym bardziej, gdy ma się przekonanie, że to jest takie dobre… Ale tak to już u nas w domu bywa, że wszystko, co wygląda na zdrowe, musi być najpierw ostro kontestowane. I niech mi ktoś powie, że w rodzinie brakuje wzrokowców…

A więc sałatka musiała zostać oswojona na stole pieczywem, wędliną i serami. I wtedy – senior rdu musiał wydać opinie – jadalna, czy nie. Ale to jest dobre – zabrzmiał werdykt i można było spróbować.

Jajka macerowane w sosie sojowym zyskuja na smaku i wizualnie. Są bardziej wyraziste, a białko lekko chrupiące – dlatego – powiadam Wam – naprawdę warto spróbować. Moczyłam je także w kurkumie. I w tym przypadku zyskiwały na smaku. Sposób na moczenie ich w soku z buraka z pewnością znacie. Z tego to można już stworzyć tęcze smaków. Zachęcam do eksperymentów.

 

Jajka w sosie sojowym w sałatce wielkanocnej

Składniki:
jajka – dowolna ilość po 2 szt. na osobę*
sałata – wedle uznania, smaku i dostępności
1 duża marchewka

Pozostałe składniki do wyboru – wedle smaku i dostępności:
kawałek ogórka
awokado
rzodkiewka
groszek
kiełki – u mnie kiełki rzodkiewki
szczypiorek lub zioła do podania

Na sos:
2 łyżki sosu sojowego (korzystamy z tego, który pozostanie po macerowaniu)
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki mirim**
1 ząbek czosnku – opcjonalnie
odrobina soku z cytryny, jeśli sos będzie dla nas za słodki

Ponadto:
do macerowania jajek – gęsty sos sojowy*** – 1 buteleczka i – opcjonalnie – kawałek (1-2 cm korzenia startego imbiru)

Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej gotujemy jajka na twardo. Obieramy i zalewamy sosem sojowym tak, by całkowicie były nim przykryte. Dodajemy starty imbir. (Fajnie pasuje tu także listek limonki kafir).
2. Następnego dnia przygotowujemy warzywa i układamy je w salaterce.
3. Przygotowujemy sos. Odstawiamy.
4. Jajka wyjmujemy z zalewy, przekrajamy na połówki, układamy na sałacie z warzywami.
5. Podajemy razem z sosem, możemy posypać także prażonym sezamem.

 

Uwagi:
* jajka w czasie macerowania mocno się kurczą, dlatego trzeba liczyć 2 sztuki na osobę
** można zastąpić 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką soku z cytryny
*** gęsty czyli ciemny sos sojowy – jasny sos sojowy będzie równie dobry

 

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *