Kanadyjska szarlotka Froda.

IMG_6238
A może wcale nie trzeba wiedzieć, jak żyć? Może wystarczy wiedzieć, jakich błędów nie popełniać?

Przeczytane ostatnio:

„(…) Przychodzi jej do głowy, że nie tylko książki są pełne ludzkich historii. W czasie, gdy jedni piszą, a drudzy czytają powieści, wszyscy starają się trzymać własne dzieje w ukryciu.”
Herbjorg Wassmo „Te chwile”

Lubię takie ciasta. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. W godzinę gotowe do podania. Znika jeszcze szybciej.  To chyba dobrze o nim świadczy?

 

IMG_6245

 

Kanadyjska szarlotka Froda
Składniki:
4 jabłka golden delicious
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1,75 szklanki brązowego cukru (dodaję niepełną szklankę)
2 jajka
2 łyżki mleka
2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli

Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej

Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1.       Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
2.      Przesiewamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
3.      Dodajemy jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostawiamy) oraz jajka ubite z mlekiem.
4.      Mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
5.      Posypujemy odłożonym cukrem.
6.      Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor.
7.      Studimy i oprószamy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze stron Ugotuj.to

IMG_6250
IMG_6255

Smacznego!

10 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *