Kurczak tikka masala.

Wystarczy, że rozgrzeję na patelni odrobinę oleju kokosowego a jego zapach wędruje na górę, bym za chwilę usłyszała pytanie: – Robisz masalę, mamo? Przyznać muszę, że w takich wypadkach rzeczywiście najczęściej przygotowuję kurczaka, granolę z patelni lub jakąś zupę. Ale to tylko myśl o kurczaku tikka masala jest w stanie wywabić z pokojów nasze dzieciaki bez zbędnych ceregieli.

Wersja, którą Wam dzisiaj prezentuję jest nieco odchudzona. Mleko kokosowe zastąpiłam gęstym jogurtem 10%. Całość jest niezwykle aromatyczna i wyrazista. Polecam gorąco!

Kurczak tikka masala

Składniki: na ok. 10 porcji

3 łyżki oleju kokosowego

1,2 kg filetów z piersi kurczaka

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

2 czubate łyżki posiekanego drobno imbiru

1 łyżka kuminu w proszku

1 łyżka garam masali

1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry

1 łyżeczka kurkumy

sól, pieprz

płatki ostrej papryki (opcjonalnie)

1/2 pęczka świeżej kolendry

600 ml gęstego jogurtu naturalnego

800 g pomidorowej passaty

sok z cytryny

Do podania:

300 g ryżu

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, następnie imbir i czosnek, mieszamy, dusimy przez chwile, na końcu czosnek.
  2. Dodajemy kumin, garam masalę i kolendrę, mieszamy dokładnie, pozostawiamy na chwilę.
  3. Zalewamy passatą i jogurtem, mieszamy dokładnie.
  4. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej kokosowy, na którym partiami podsmażamy oprószone lekko solą kawałki kurczaka.
  5. Po usmażeniu na bieżąco przekładamy kurczaka do gotującego się sosu. Kiedy już zesmażymy wszystkie porcje kurczaka gotujemy całość przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy.
  6. Gotujemy ryż, z którym podamy kurczaka. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *