Majowe burze i piknikowe menu.

I minął maj. Gdy był tu jeszcze a wraz z nim majowe nastroje i humory natury ucięłam sobie z synkiem drugim taką oto pogawędkę.
Czytam książkę. Wieczór wspina się po schodach nieba. Synek schodzi do jadalni w poszukiwaniu zajęcia.
– Może wyjdziemy pograć w piłkę? Albo do parku? Narwałabyś sobie kwiatów czarnego bzu w koncu.
– Świetny pomysł – mówię.
Zaglądam w oczy nieba pociągnięte czarną kreską gęstych chmur.
– Chyba musimy zostać w domu. Zobacz, zaczyna padać.
Usiadł na schodku. Podparł głowę łokciami.
–   Mamo, to chyba był deszcz majowy.
– Dlaczego?
– Bo chwilowy.
– To deszcz majowy jest zawsze chwilowy?
– Tak. I ładnie pachnie.
– A czym on tak ładnie pachnie?
– Kwiatami i świeżym powietrzem.
Uśmiecham się do mojego poety.
– Mamo ! Ty piszesz w książce! A sama nam zawsze mówisz, że nie wolno !
– Tak synku, masz rację. Ale zobacz, delikatnie i ołówkiem. Muszę notować te Twoje majowe opowieści. Sam rozumiesz.
I poszliśmy na spacer. Zmarzły nam stopy w mokrej trawie. I pachniało kwiatami. I minął już maj i szkoda.
Nie zdążyłam znowu nacieszyć się nim póki był. A teraz już tylko czerwiec. Tylko?
Aż…
już…
dopóki…
Uwielbiamy pikniki. Ja nawet do tego stopnia, że zapominam o tym jak bardzo nie lubię się pakować i ogarniać wszystkiego całą tą podróżniczą logistyką.
Piknikowe menu?
Zadziwiły mnie mocno nasze dzieci, które od warzyw wszelkich stronią zawsze. Zajadały się turecką pizzą i prosiły o dokładkę. A ja się cieszyłam, patrząc na nie.
Chlebek zawijamy w pergamin i zabieramy na łąkę.
A ciasto?
Najprostsze i najsmaczniejsze z owocami, jakie jadłam. Mogłabym nie zabrać ze sobą koca, jedzenia wszelkiego,  ale bez ciasta i termosu z kawą to nie piknik. Polecam Wam to ciasto gorąco. Udaje się zawsze. Czasami owoce pozostają na powierzchni, czasami opadają zupełnie na spód. Lubię te niespodzianki. Takie samo, a zawsze inne, zaskakujące. Puszyste, maślane, lekkie.
Niezbędne.  
Wegetarianska pizza turecka z sosem tzatziki lub tahin
Składniki:
Na ciasto:
400 g mąki
7 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
200 ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
Na nadzienie:
100 g drobnych wiórków sojowych
400 ml bulionu warzywnego
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 cebula
Dodatkowo:
½ ogórka
5 pomidorów
½ sałaty lodowej
sól, pieprz
200 g sera owczego fety
Na sos tzatziki:
½ ogórka
2 ząbki czosnku
400 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku cytrynowego
Na sos tahin:
2 ząbki czosnku
4 łyżki tahin
100 ml wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz i mielone chili
Wszystkie składniki sosu tahin łączymy i dorawiamy.
Przygotowanie
1.       Przygotowujemy ciasto.* Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy zagniatamy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.     Przygotowujemy nadzienie. Namaczamy wiórki sojowe w 200 ml bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wiórki nasiąkną odciskamy je i smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju.
3.     Siekamy cebulę, dodajemy ją do wiórków sojowych. Smażymy jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat i pozostały bulion, kmin, tymianek i 2 łyżeczki cukru. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
4.     Przygotowujemy tzatziki. Ogórka dokładnie myjemy, obieramy, ucieramy, posypujemy ½ łyżeczki soli i osączamy na sicie. Łączymy z drobno posiekanym czosnkiem, jogurtem i sokiem z cytryny. Solimy całość.
5.      Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie paseczki. Pomidory w ósemki, resztę ogórka w plasterki, a ser w kostkę.
6.      Ciasto dzielimy na 8 części. Na oprószonej mk stolnicy rozwałkowujemy każdą z nich na cienki placek wielkości patelni.
7.      Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej placek pod pokrywką przez ok. 5 minut. Następnie placek przewracamy, smarujemy sosem pomidorowym z wiórkami sojowymi i smażymy jeszcze przez 10 minut.
8.      Placki obkładamy sałatą, pomidorami, serem i sosem. Zwijamy i podajemy.

*Płaty do pizzy można przygotować wcześniej w większej ilości i zamrozić. Wystarczy tylko podpiec płat w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 180°  i obłożyć go dowolnymi składnikami.
Przepis pochodzi z ksiażki „Dania wegetarianskie” Martina Kintrupa.
Chlebek z miętą i parmezanem (Grand pain plat au parmesan et pesto)
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki z dodatkiem drożdży (u mnie 300 g mąki plus 1 płaska łyżeczka drożdży suchych)
2 łyżki oliwy
160 g utartego parrmezamu
250 ml wody
pęczek mięty
Na pesto*:
2 młode cebule
½ pęczka mięty lub kolendry
ząbek czosnku
sól, czarny pieprz
*podaję przepis na pesto zaproponowany w oryginalnym przepisie. Chlebek, który widzicie na zdjęciach podałam z pesto z przepisu, który znajdziecie tutaj.
Przygotowanie:
1.      Przygotowujemy pesto. Siekamy drobno wszystkie składniki, łaczymy z pozostałymi, odstawiamy.
2.      Przygotowujemy ciasto  chlebowe. Gotujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia.
3.      Siekamy drobno miętę.
4.      Łączymy wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
5.      Formujemy kulę, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut.
6.      Nagrzewamy piekarnik do 210°C.
7.      Dzielimy ciasto chlebowe na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, podłużny placek ok. 30 cm.
8.      Na kżdym placku rozsmarowujemy pesto, pozostawiając część do podania razem z chlebem po upieczeniu.
9.      Pieczemy 10-15 minut na nagrzanej blasze wyłożonej pergaminem.
10.   Pozostawiamy do przestudzenia, posypujemy gruboziarnistą solą morską. Podajemy z pesto.

 Przepis na pain plat pochodzi z majowego numeru „Saveurs:”

Ciasto z owocami
Składniki :
kostka masła (ew. margaryny), zawsze dodaję 250 g
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4-5 jajek
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg owoców świeżych (maliny, jagody, czerwone porzeczki, jeżyny, obrany i pokrojony rabarbar, połówki lub ćwiartki śliwek węgierek…) lub mrożonych
masło i bułka tarta do przygotowania blachy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem aż do momentu uzyskania pięknej jasnożółtej masy.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180°.
4. Dodajemy przestudzone maslo, nadal miksując.
5. Dodajemy powoli 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
6. Wylewamy tak przygotowane ciasto na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę.
7. Równomiernie posypujemy ciasto owocami.
8. Pieczemy 40-45 minut. Na wszelki wypadek sprawdzamy po tym czasie wykałaczką, czy ciasto dobrze się upiekło.
9. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i po lekkim przestudzeniu podajemy.
Przepis na to ciasto przekazała mi kiedyś Dorota. Dziękuję.
Smacznego!
13 comments Add yours
  1. na Twoich oczach rośnie prawdziwy Poeta! to niesamowite, jak dzieci potrafią widzieć świat takim, o jakim my zapominamy… :] Dla Twojego Synka i dla Ciebie serdeczne życzenia z okazji Dnia Dziecka! 🙂

    P.S. Pizza marzenie, szukałam ostatnio przepisu na dobrą turecką pizzę i właśnie go znalazłam 😉 pozdrawiam ciepło!

  2. Chlebek z miętą i parmezanem najbardziej zwrócił moją uwagę. Przypomniało mi się, jak będąc dzieckiem spędzałam wakacje u babci na wsi. Zawsze babcia robiła swój makaron. Za każdym razem zostawiała trochę ciasta i piekła go na piecu kaflowym. Wyglądało podobnie jak u Ciebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *