Mój ulubiony przepis na pierniczki

Wstawione w listopadzie ciasto na  tradycyjne pierniczki wypiekaliśmy w ubiegłym tygodniu. Teraz czekamy, aż zmiękną pozamykane szczelnie w puszkach. Chciałam Wam jeszcze przekazać jeden z naszych ulubionych przepisów na pierniczki, które nie wymagają tak długiego czasu oczekiwania, są miękkie a potem lekko chrupiące zaraz po upieczeniu i znikają zanim zdąży się je udekorować. Samo ciasto przygotowuje się bardzo szybko i bardzo łatwo wyrabia. Pierniczki zaś, dzięki sporej ilości kakao mają bardzo ciemny kolor. Są pyszne, dzieci je uwielbiają. Uważajcie, by ich nie przetrzymać za długo w piekarniku, wyciągnijcie je minutę przed czasem, dopieką się jeszcze na rozgrzanej blasze. Podane ilości są duże, wyjdzie około setki pierniczków, możecie zawsze wstawić połowę porcji, lojalnie jednak ostrzegam, może wtedy nie wystarczyć do Świąt. 
Pierniczki tradycyjne to zdjęcia 1 i 2, pierniczki Janki – wszystkie następne, dwa ostatnie prezentują dzieła synków, pierwszego i drugiego…
Pierniczki Janki (źródło CinCin)

Składniki:
5 jaj
0,5 kg drobnego cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg tłuszczu (np. maslo i smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Przygotowanie:
1. Polowe cukru rozpuszczamy razem z tluszczem i miodem, po przestudzeniu dodajemy je do reszty skladnikow.
2. Resztę cukru ubijamy z 5 jajkami, do rozpuszczenia cukru.
3.Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek – do tego wlewamy przestudzoną masę i ubite jajka.
4. Wszysto dobrze wyrabiamy. (Ciasto jest podatne i bardzo plastyczne, nie ma z tym najmniejszych klopotow).
5. Odstawiamy na parę dni w chłodne miejsce (lub przygotowujemy od razu, gdy czas nagli…)
6. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykrawamy foremką pierniczki.
7. Pieczemy w temp. 170° okolo 10 minut.

W najbliższym czasie zapraszam na dania wigilijne i propozycje świątecznego obiadu oraz…
Smacznego!
14 comments Add yours
  1. Zauberi,
    z tymi serduszkami to troche zachodu jest, ale i takie musza sie zawsze w pudelku i na choince znalezc. Pozdrawiam
    Kuchareczko,
    to zalezy od Ciebie jak je rozwalkujesz, jesli cienko beda raczej chrupiace niz miekkie. Kazdemu wedlug gustu…pozdrowienia serdeczne
    Anna

  2. Anno, rozpływam się w tym i we wszystkich poprzednich pierniczkowo – domowo – przygotowaniowych postach. Tak tu u Ciebie domowo, dobrze i swojsko i tak ciepło. Twoje propozycje i cała zabawa pierniczkami powodują, że aż czuję ciepłe światełka Twoich – Waszych okien…
    Śpijcie słodko:*

  3. Karlelitko,
    tuz tuz, dobrze powiedziane, pozdrawiam serdecznie
    Asieja,
    dzieciaki doskonale pamietaja, ktory pierniczek byl czyj i jedza je po kolei pilnujac by nikt inny sie nie poczestowal. Pozdrawiam serdecznie
    Margot,
    sama wiesz jak jest, dzieci prosza, ja pieke, wszyscy zjadamy i cala zabawa zaczyna sie od nowa. ALe Tobie i tak chyba nie dorownam, cos mi sie zdaje…pozdrawiam serdecznie
    Oliwko,
    i to praktycznie w kazdy weekend od listopada do konca roku, ale ta zabawa dzieciom sie chyba nigdy nie znudzi…usciski serdeczne
    Ewelino,
    a Ty znowu nie spisz po nocach kochana…A wiesz, ze w tym roku udalo nam sie tez oswietlic nasz dom od zewnatrz i to sa dopiero swiatelka, prawie tysiac…usciski serdeczne,
    Anna

  4. Aniu, masz wspaniałych pomocników!
    bardzo zdolnych!
    I cieszę się, że u Ciebie tak świątecznie, że razem z Tobą odliczać mogę czas do Świąt…
    I nad pierniczkami ciągle myślę, może zrobię właśnie takie?

  5. Bastet,
    prawda? Ilosc tluszczu troche mnie na poczatku przerazila, ale ciasto jest swietne do pracy a pierniczki wyjatkowo smaczne, znikaja jeszcze gorace, przynajmniej u nas…pozdrawiam serdecznie,
    Anna

  6. Wczoraj zrobilam pierniczki z tego przepisu i sa REWELACYJNE!!! przypominaja mi w smaku torunskie pierniki:) mam wiele roznych lepszych i gorszych przepisow na pierniczki, ale mysle, ze ten bedzie przepisem do ktorego bede wracac:) Dziekuje i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *