Najlepsze miękkie pierniczki.

Okazuje się, że każdy kolejny przepis na pierniczki przynosi konfuzję. Bo oto ten właśnie, ten jest najlepszy. Nie bardzo zatem wiem, jak zarekomendować przepis publikowany dzisiaj. Bezsprzecznie – ogłoszony przez wszystkich jako naj naj naj. Trudno się dziwić, kto nie lubi miękkich pierniczków.

A zatem, są miękkie i, jak określił je cud-mąż – puszyste, choć nie wiem, skąd mu się wzięło. Są świetne ze szklanką mleka. Już sobie wyobrażam ten świąteczny poranek w ich towarzystwie. Polecam gorąco!

 


Najlepsze miękkie pierniczki

Składniki: na 40 sztuk
350 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki imbiru w proszku
170 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
60 ml miodu
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 jajko

Ponadto:
75 g czekolady deserowej
4 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:
1. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
2. W tym czasie w misce łączymy suche składniki. Odstawiamy.
3. W osobnej misce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy miód, sok i otartą skórkę.
4. Do utartego masła dodajemy mokre składniki.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Przelewamy je do miski z mąką, łączymy. Masa będzie delikatna, lekko klejąca. Formujemy z nich kulki wielkości włoskiego orzecha, nie ma potrzeby ich spłaszczania. Obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy 10 minut bez nawiewu. Ważne, aby ich nie przesuszyć. Przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
8. Czekoladę roztapiamy i zdobimy nią pierniczki.

 

Smacznego!
15 comments Add yours
  1. Aniu powiem tyle – cudowne są:) … nasze nie były obtaczane w cukrze (bo zapomnieliśmy) i nie polewaliśmy czekoladą … nawet bez tych dobroci to jedne z najcudowniejszych pierników jakie jedliśmy …. dziękuję za wspaniały przepis:)

  2. Aniu, dziękuję za przepis. Z filiżanką mocnej kawy, niebo w gębie! Dołączam świąteczne serdeczności. Megan

  3. Ile można przechowywać takie pierniczki? Wygladają pięknie i pysznie, chcę zrobić do puszek dla bliskich na święta ?

    1. Czesc Marta,
      przechowuja sie idealnie nawet do 2-3 miesiecy. Taka ilosc cukru to dobry „konserwant” 🙂

      Powodzenia

      Pozdrawiam serdecznie

      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *