Nie ścigać się z czasem. Śniadanie na niedzielę.

 

IMG_0031

 

Trzeba ledwie 6 minut. No dobrze – 8, żeby wcześniej zagotować wodę. Każda inna forma wymaga właściwie porównywalnego wysiłku czasowego. A jednak mam na nie czas tylko w weekendy. I tak było od zawsze, od początków mojego/naszego dorosłego życia. Jestem bardziej niż przekonana, że nie tylko my tak mamy. Śniadanie w weekendy? Większość z nas jada jajka. Pod każdą postacią.
Moja najbardziej ulubiona to te zapiekane w kokilkach. Z dodatkiem sera koziego lub kremowej śmietanki, z domowym majonezem i ziołami. Do tego czosnkowe grzanki, które tak uwielbiamy. I koniecznie pieczarki podduszone na maśle z cytryną i estragonem, ewentualnie koperkiem. No dobrze, to już, jakby nie liczyć, jakieś pół godziny przygotowań. Ale kiedy jak nie w niedzielę? W końcu na tę właśnie celebrację czekamy cały tydzień.
Jakiejkolwiek wersji nie wybierzecie pamiętajcie, że źółtko powinno być jak najmniej ścięte, bo wtedy zachowuje najwięcej wartości.  Sadzone, na miękko, w kokilkach – najidealniej. Omlet, jajecznica, na twardo – już rzadziej.
Co dziś zjecie na śniadanie?

 

IMG_0043

 

Jajka w kokilkach
 Składniki: na 2 osoby
4 jajka
sól, pieprz
owczy lub kozi ser
majonez
świeży szczypiorek, kolendra lub pietruszka
Ponadto:
dwie garście pieczarek, możliwie jak najmniejszych
świeży estragon lub koperek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
pieprz i sól
Przygotowanie:
1.   Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
2.   Wnętrze kokilek smarujemy ząbkiem czosnku. Następnie masłem, posypujemy posiekanymi ziołami.
3.   Delikatnie wbijamy do środka po dwa jajka, dodajemy łyżeczkę śmietany. Dodajemy ser lub np. pokrojoną drobno szynkę. Posypujemy solą i pieprzem.
4.   Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut, sprawdzając jak bardzo jajka się ścięły.
5.   Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem – jeśli umyjemy je pod wodą nie będą smaczne. Jeżeli trzeba kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny.Wówczas pieczarki nie ciemnieją podczas obróbki termicznej.
6.   Przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozpuściliśmy masło z oliwą. Smażymy przed chwilę. Przekładamy z patelni i dopiero teraz solimy, doprawiamy pieprzem. Posolone na patelni pieczarki puszczają wodę a nam zależy, żeby były jędrne. Posypujemy estragonem, mieszamy. Podajemy z jajkami i pieczywem.
IMG_0055

 

IMG_0052
 Smacznego!
4 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *