Pieczona karkówka z żurawinami i pieczarkami

Pieczona karkówka z żurawinami i pieczarkami

Składniki:

około 1 kg ładny kawałek karkówki chudej lub szynki

40 dag pieczarek

3 cebule

10 dag suszonych żurawin

1/2 l śmietany 30%

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5 cm szerokości, przyprawiamy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Podsmażamy kolejno pieczarki pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie), cebulę pokrojoną w piórka i mięso.
3. Układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny aż do wyczerpania składników.
4. Całość zalewamy śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w 200°C

Uwagi:
1. Polecam gorąco ten sposób na karkówkę, jest pyszna, soczysta i nie wymaga pracy. Belgowie, u których karkówka nie jest tak popularna jak u nas, bardzo ją zachwalali.
2. Karkówkę podaję zwykle z sałatą skropioną lekko winegretem i ziemniaczkami. Mój ulubiony sposób jest bardzo prosty. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję odrobinę masła, drobnopokrojonej szalotki i korniszonów z dużą ilością świeżego koperku. Mieszam wszystko dokładnie w garnku, powstaje z tego rodzaj grubego purée.
2. Przepis na karkowke zostal podany przez Frigg na forum Cincin.

Smacznego!

8 comments Add yours
  1. Przepis na karkówkę podoba mi się, zdjęcie takie smakowite i zachęcające – chętnie wypróbuję.
    A sposób na urozmaicenie w podawaniu ziemniaków – świetny. Też do wypróbowania.
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Pycha!!! Pierwszy raz zrobilam w domu dla rodziny, a teraz przchodza goscie i takze serwujemy te karkowke. Jest wysmienita, palce lizac 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *