Pieczona karkówka z żurawinami i pieczarkami
Składniki:
około 1 kg ładny kawałek karkówki chudej lub szynki
40 dag pieczarek
3 cebule
10 dag suszonych żurawin
1/2 l śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5 cm szerokości, przyprawiamy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Podsmażamy kolejno pieczarki pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie), cebulę pokrojoną w piórka i mięso.
3. Układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny aż do wyczerpania składników.
4. Całość zalewamy śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w 200°C
1. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5 cm szerokości, przyprawiamy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Podsmażamy kolejno pieczarki pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie), cebulę pokrojoną w piórka i mięso.
3. Układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny aż do wyczerpania składników.
4. Całość zalewamy śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w 200°C
Uwagi:
1. Polecam gorąco ten sposób na karkówkę, jest pyszna, soczysta i nie wymaga pracy. Belgowie, u których karkówka nie jest tak popularna jak u nas, bardzo ją zachwalali.
2. Karkówkę podaję zwykle z sałatą skropioną lekko winegretem i ziemniaczkami. Mój ulubiony sposób jest bardzo prosty. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję odrobinę masła, drobnopokrojonej szalotki i korniszonów z dużą ilością świeżego koperku. Mieszam wszystko dokładnie w garnku, powstaje z tego rodzaj grubego purée.
2. Karkówkę podaję zwykle z sałatą skropioną lekko winegretem i ziemniaczkami. Mój ulubiony sposób jest bardzo prosty. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję odrobinę masła, drobnopokrojonej szalotki i korniszonów z dużą ilością świeżego koperku. Mieszam wszystko dokładnie w garnku, powstaje z tego rodzaj grubego purée.
2. Przepis na karkowke zostal podany przez Frigg na forum Cincin.
Smacznego!
Przepis na karkówkę podoba mi się, zdjęcie takie smakowite i zachęcające – chętnie wypróbuję.
A sposób na urozmaicenie w podawaniu ziemniaków – świetny. Też do wypróbowania.
Pozdrawiam serdecznie
Przepyszna propozycja na obiadek i przecudnie podana. Wspaniale się prezentuje 🙂
pięknie podane, aż szkoda zjadać 🙂
z żurawiną.. i tak pysznie ułożone na talerzyku.
Bardzo lubię karkówkę. Zapisuję sobie przepis, bo zrobię na pewno 🙂
Pycha!!! Pierwszy raz zrobilam w domu dla rodziny, a teraz przchodza goscie i takze serwujemy te karkowke. Jest wysmienita, palce lizac 😉
Przepis – rewelacja!!! Robie go juz ktorys raz i zawsze wychodzi przepysznie 🙂
Rzeczywiście fajnie się zapowiada. Tylko dlaczego bez żadnych przypraw. Osobiście w kuchni uwielbiam eksperymenty właśnie z przypawani kuchennymi
Czy śmietana się nie zważy podczas pieczenia?
Nie, polecam spróbować, to świetny, sprawdzony przepis, który czytelnicy Addio bardzo lubią,
Pozdrawiam serdecznie
Anna