Pierniczki 2016.

To był bardzo pracowity sezon pierniczkowy. Poniżej znajdziecie jego podsumowanie w postaci rożnych inspiracji do dekorowania pierniczków. Podstawowy przepis na pierniczki znajdziecie tutaj. Jest idealny dla pierniczków foremkowych i stempelkowych. A pierniczki smakują fenomenalnie, szczególnie, jeśli do ich wypieku użyjemy domowej przyprawy piernikowej.

W tym roku postanowiłam udekorować pierniczki także czarnym lukrem. Zdecydowanie zyskują na elegancji i są bardzo inne. Nanizałam także sporą ich część na sznurki, które można powiesić na przykład w dziecięcych pokojach, jako ozdobę. Istnieje ryzyko, że będą znikać w niewytłumaczalnych okolicznościach, ale to za sprawą tych samych podjadaczy, którzy na choince pozostawiają dla niepoznaki papierki od cukierków. A tak przynajmniej nie ma kłótni i niespodzianek…

Tutaj znajdziecie jeszcze poradnik dekorowania pierniczków. Polecam gorąco wszystkim początkującym w tej dziedzinie.

W tym roku przygotowałam dla Was jeszcze pyszny tort makowo-karmelowy, ale to już w następnym wpisie. A zatem – do następnego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zBLOGowani.pl

Smacznego!

12 comments Add yours
    1. Ojej, Jolu, zawstydziłam się 😉 Dziękuję Ci bardzo.
      Dla mnie najważniejsze jest, że ktoś (my już wiemy, kto) skusi się i wypróbuje przepis 🙂

      I za to bardzo, bardzo Ci dziękuję!

      Wesołych, Pięknych Świąt dla całej cudnej Rodzinki!

      Anna

  1. Patrzę z lekko rozdziawioną buzią na te wszystkie cuda, i wyjść z zachwytu nie mogę. Piękne!
    Próbowałam zrobić czarny lukier, ale wyszedł mi szary… Pomożesz?

    1. Wiesz, myślę, ze wiele zależy od jakości barwnika. Ja wole w tym wypadku używać tych w proszku, i podejrzewam, ze wyszedł Ci szary bo trzeba było prawdopodobnie dodać go więcej, żeby uzyskać pożądany efekt. Trzymam kciuki! Buziaki, ANna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *