Placki z cukinii i ziemniaków z zieloną pastą curry.

Od kiedy wpadłam na ten pomysł przygotowywałam te placki kilkakrotnie. Nuta egzotyki w połączeniu z cukinią i ziemniakami zagrała tu wyjątkowo smacznie. Zajadali się nimi także nasi goście. Jeśli i Wy spodziewacie się gości na przyjęciu w ogrodzie, na tarasie czy pikniku lub po prostu na świeżym powietrzu, to pomysł idealny. Jedna porcja z pewnością nie wystarczy.

PS. Polecam Waszej uwadze także słodką wersję placków z cukinii z jabłkami i cynamonem.

Placki z cukinii i
ziemniaków z zieloną pastą curry

Składniki: porcja dla 2 osób
330 g ziemniaków (po zważeniu)
40 g mąki orkiszowej razowej
2 jajka
285 g startej cukinii (na jarzynowej tarce)
2 łyżeczki zielonej pasty curry
skórka z ½ limonki
1 łyżka soku z limonki
duża szczypta pul biber* (możemy zastąpić ostrą papryką w
proszku)
3 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)

Przygotowanie:
1.      
Ziemniaki obieramy, ważymy i w całości gotujemy –
wkłądamy je do lekko osolonego wrzątku na 7 minut. Po tym czasie szybko
wyjmyjemy z garnka, zalewamy zimną wodą i studzimy.
2.     
Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do
niej wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszając.
3.     
Ziemniaki ucieramy na tej samej tarce, łaczymy z masą z
cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.     
Rozgrzewamy olej na patelni. Masę nakładamy łyżką
formując nieduże placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na
papierowym ręczniku.
5.     
Podajemy z gęstym naturalnym jogurtem ze szczyptą pul
biber, dużą ilością posiekanej kolendry, skropionym sokiem z limonki i
doprawionym do smaku solą i pieprzem.

*Pul biber – płatki ostrej czerwonej papryki, z Brukseli
do kupienia w tureckich sklepikach

Smacznego!

19 comments Add yours
  1. Kochana, a wiesz, że moja mam takie placki robi! No, może nie zupełnie, ale ziemniaki z cukinią:) Ale nie dodaje tego zielonego, bo…. nie zna, tak samo i ja – w tym temacie jestem zielona;), pitbula tez nie znamy;)
    Ja uwielbiam te placki! Pokazałaś je baardzo smakowicie:). Zdjęcia naprawdę takie, ze tylko chwytać i… zjadać!!! Tarte na dużej tarce to jest to:) Pracy trochę więcej, ale efekt chrupkowatości jest:)
    Jutro napiszę@
    Uściski na dobrą noc – u nas pierwsza ciepła…

  2. Anno,

    placków z cukinią jeszcze nigdy nie robiłam w domu. Jadłam je tylko w restauracjach. Nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować. Podobnie jak Twoje rogaliki, które miałam robić w weekend, ale ze względu na warsztaty nie miałam na nie zupełnie czasu 🙁

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    Edith

  3. cukinia to super materiał na placki i faktycznie lepiej działają mi z ziemniakami, ale pasta curry? rewelacyjne połączenie! to przepis który podbija moje kulinarne serce – robię!

  4. Wyglądają obłędnie, uwielbiam placuszki z cukini, dlatego przepis na pewno wypróbuję:)
    Dodaję blog do ulubionych i zapraszam na szarlotkę.

  5. Piekłam podobne parę dni temu 🙂 ale te z jabłkiem i cukinią genialne! zrobię je jutro na 100% mam stosy jabłek i cukinię też!

  6. uwielbiam placuszki warzywne – i ziemniaczane i z cukinii, kocham po prostu. A te w twojej wersji, z pastą curry, genialne. Koniecznie spróbować muszę.
    Pozdrawiam
    Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *