Sernikowe trifle z truskawkami.

Stres przed podróżą daje o sobie znać. Do tego ciągłe wrażenie, że już o czymś zapomniałam, choć przecież jeszcze nawet nie zdążyłam wyjechać. Tak już mam. A jeszcze wczoraj, w ciepłym świetle popołudnia smakowaliśmy spokojnie deser z truskawkami… 
Polecam go Waszej uwadze. Jest szybki, wdzięczny i niewymagający. Dla mnie – idealny. 
Mam nadzieję, że prognozy dotyczące Wrocławia okażą się w rzeczywistości dużo bardziej optymistyczne… Obiecuję Wam po powrocie relację. W końcu to Weekend ze smakiem, będę Wam miała z pewnością wiele do opowiedzenia.
Sernikowe trifle z truskawkami 
Składniki:
ok. 300 g truskawek
5 łyżek cukru
250 g kremowego twarożku (użyłam Campiny)
200 ml śmietanki 36%
ziarno Tonki lub wanilia
120 g ciastek do tiramisu lub biszkoptów 
Do nasączenia biszkoptów:
4 łyżki likieru (użyłam truskawkowego z tego przepisu)
3 łyżki czerwonej herbaty
1 łyżka miodu 
Przygotowanie:
1.       Mieszamy likier, czerwoną herbatę i miód.
2.      Biszkopty rozkruszamy w dłoniach. Skrapiamy je likierem z herbatą. Mieszamy dokładnie. Przekładamy je na dno 6 kieliszków.
3.      Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Odstawiamy.
4.      Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy twarożek, łączymy dokładnie. Dodajemy utarte ziarno Tonki lub wanilię albo aromat migdałowy.
5.      Połówki truskawek układamy na pokruszonych ciastkach.
6.      Całość zalewamy masą serową. Dekorujemy.

Smacznego!

17 comments Add yours
  1. Niestety nie udało mi się dojechać na weekend ze smakiem, choć do Wrocławia nie mam wcale daleko …. jak to mówią złośliwość rzeczy martwych ….
    Triffle wspaniałe, tak piene, ze aż żal je jeść:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *