Sero-jabłecznik albo jabłecznik sernikowy.

 

IMG_6407
Poranek w ogrodzie. Lektura w słońcu, błogi spokój i cisza. Tak inne od wiosennego poruszenia i letniego wigoru, sprzed jeszcze kilku miesięcy. Jesień smakuje jak letnia herbata. I zawsze, koniecznie, obowiązkowo – jabłecznikiem.

Ten dzisiejszy próbuję upiec trzykrotnie, szukając smaku, który sobie wyobraziłam. Aż w końcu się udaje. Jeszcze tylko cynamonowa kratka usypana niecierpliwymi dłońmi. Pycha. Moje dwa ulubione ciasta w jednym. Polecam gorąco.

I jeszcze tylko fragment zachwycających „Ksiąg Jakubowych”, które nie dają mi zasnąć.

„Czy aby świat nie wziął się z takiej mgły, zaczyna się zastanawiać. Przecież historyk żydowski Józef Flawiusz utrzymuje, że świat został stworzony jesienią, podczas aequinoctium
jesiennego. Można tak sądzić, bo przecież w raju były owoce; skoro jabłko wisiało na drzewie, musiała to być jesień… Jest w tym jakaś racja. Ale zaraz przychodzi mu do głowy myśl inna: cóż to za argument? Czyż wszechmogący Bóg takich marnych fruktów nie mógłby stworzyć ekstra, w jakiejkolwiek porze roku?”

Olga Tokarczuk „Księgi Jakubowe” 

Sero-jabłecznik albo jabłecznik sernikowy
Składniki:
Na kruchy spód:
300 g mąki tortowej
125 g masła
100 g drobnego cukru
50 ml kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soliNa warstwę jabłecznikową:
1,5 kg jabłek na jabłecznik (boscop, cox, reneta)
1 łyżka soku z cytrynyNa warstwę sernikową:
600 g twarogu
250 g mascarpone
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanejPonadto:
4-5 łyżek konfitury morelowej
Na lukier: cukier puder, sok z cytryny, cynamon
 
Przygotowanie:
1.      Przygotowujemy kruchy spód. Sypkie składniki siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy. Dzielimy ciasto na 2 części (2/3 + 1/3). Formujemy  kule, spłąszczamy je, zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
2.     Przygotowujemy warstwę jabłecznikową. Jabłka obieramy, ucieramy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny. Prażymy przez minimum kwadrans. Odstawiamy do przestudzenia.
3.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę o wymiarach 24×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy na dnie foremki. Zapiekamy przez kwadrans. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy na paski, z któych ułożymy kratkę na wierzchu ciasta.
4.     Przygotowujemy warstwę sernikową. Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietanę, cukier, jajko i mąkę rozpuszczoną w mleku, mieszamy do dokładnego połączenia
składników.
5.     Na podpieczony spód wykładamy uprażone jabłka, smarujemy je konfiturą (aby sobie ułatwić zadanie, możemy ją lekko podgrzać), wylewamy masę sernikową, na niej układamy kratkę z  ciasta.
6.     Pieczemy 50-60 minut. Studzimy całkkowicie przed pokrojeniem.
7.     Polewamy lukrem i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
10 comments Add yours

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *