Syrop waniliowo-cytrynowy. Do herbaty i do wypieków.

 
Mam wielką słabość do herbaty. Pogłębiła się ona szczególnie od kiedy przestałam pić kawę. Ale i tak jej smak był dla mnie zawsze nieporównywalny. Kiedy proszę o herbatę i w odpowiedzi słyszę kolejne pytanie: Jaką? Wiem, że trafiłam na bratnią duszę. Smakosza herbacianego, jak ja. Kiedy zaś ktoś prosi mnie o opublikowanie przepisu na „tę twoją herbatę” jestem trochę w konsternacji. Przecież to nie jest jakieś wielkie halo – jak mawiała niegdyś młodzież, ani też szczególna umiejętność. A jednak. Oprócz zielonej, której nadużywam, a nie powinnam, mam też słabość do earl grey a dokładnie do bergamotki. Ale najbardziej lubię do herbaty dodać konfiturę z pomarańczy z kardamonem lub też z grejfruta z cynamonem. Do białej zaś herbaty – syrop waniliowo-cytrynowy.  I to o nim właśnie będzie dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste. Przechowywany w słoiczku ma wyjątkowy smak i aromat, a herbata z nim… mmmhhhhhh… Z dodatkiem takiego aromatycznego syropu przygotowuję babkę. Waniliowo-cytrynową. Maślaną, pachnącą, delikatną ale i z charakterem.
Na babkę zapraszam jutro. A dziś przepis na syrop waniliowo-cytrynowy.
Syrop waniliowy-cytrynowy 

Składniki: na 1 mały słoiczek: 
1 szklanka (250 ml) wody
1 i 1/3 szklanki cukru
1 duża cytryna bio
sok z ½ cytryny
laska wanilii 

Przygotowanie:
1.       W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy sok z połowy cytryny.
2.      Całą cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki około półcentymetrowe. Laskę wanilii rozkrajamy na połowę i każdą z nich wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka.
3.      Całość, to znaczy – pokrojoną cytrynę i wanilię dodajemy do syropu. Gotujemy kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy wystygnie przykrywamy go i wstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie zagotowujemy raz jeszcze, gotujemy kilka minut i przelewamy do słoiczka. Zamykamy. Przechowujemy w lodówce.
4.      Dodajemy do herbaty po 2-3 łyżeczki.

Smacznego!

26 comments Add yours
  1. Niestety nie podzielam Twojej miłości do bergamotki,
    ale do całej reszty herbat i herbacianych dodatków jak najbardziej 🙂
    Cytryna i wanilia w połączeniu z aromatem herbaty…bosko!
    Cudne zdjęcia, takie słoneczne!

  2. Świetny jest ten syrop Aniu! Podoba mi się bardzo 🙂 I musi pachnieć niesamowicie.
    Herbatki też lubię, ale kawę ubóstwiam :-).

    Pozdrowienia ślę:*

  3. Marghe, Evitaa, Amber
    dziekuje Wam bardzo i pozdrawiam serdecznie,
    Konwalie,
    powiem wiecej, w naszym domu wszyscy lubimy bergamotke… To taka zbiorowa niemal sympatia 🙂 Akurat dobrze sie sklada, mozemy zaparzyc jeden duzy dzbanek herbaty, ktora smakuje wszystkim. Serdecznosci,
    Caracordata,
    u mnie tak samo, z pomaranczami podobnie – zaraz ida na syropy i konfitury. Pozdrawiam serdecznie
    Escapade,
    ciesze sie, ze mi sie udalo. A babke goraco polecam i pozdrawiam serdecznie
    Majkabally,
    Spokojnie, wytrzyma kilka tygodni. Tylko trzymajmy go w lodowce. Jesli chcesz przygotowac go wiecej i dluzej przechowywac zagotuj sloiki. Dla pewnosci.
    Majana,
    ja na szczescie nie az tak bardzo, wiec latwiej bylo mi z kawy zrezygnowac. I pomijajac kryzys w trakcie pierwszych dwoch tygodni jest mi z tym dobrze.
    Pozdrowienia serdeczne,
    Holga,
    ojej, nie wiem, czym sobie zasluzylam na taka opinie 🙂 Osobiscie nie wierze, ze cos takiego jak ideal bloga, zwlaszcza kulinarnego, w ogole istnieje… Niemniej; dziekuje bardzo. I ciesze sie, ze przepisy sie przydaja. Serdecznosci,
    Menu na weekend,
    dziekuje i pozdrawiam serdecznie
    Anna

  4. Wlasnie popijam harbatke z syropem z Twojego przepisu:-) Cudownie smakuje! To zdecydowanie 'moje klimaty':-) Pozdrawiam slonecznie Anno!

  5. Hm, polaczeie wanilii z cytryna brzmi dla mnie dziwnie, ale poniewaz siedze w domu bo z powodu strajkow nie mam czym dojechac do pracy, to moze wlasnie wyprobuje.
    Czy syrop nie jest gorzki od skorki cytrynowej?

  6. Witam,
    syrop nie jest gorzki. ALe wazne jest zeby uzyc cytryny bio. Na poczatku moze brzmiec dziwnie, ale wcale takie nie jest. Polecam. Idealne, na to, co mamy w tej chwili za oknem. I do babki sie przyda 🙂 Pozdrawiam serdecznie
    Anna

  7. OK, dziekuje. Cytryn uzywam tylko bio. Wszystkie skladniki mam wiec zaraz sie zabiore. Szkoda ze trzeba czekac 1-2 dni przed konsumpcja 😉

  8. Podejrzewam, a wiem to z autopsji, ze trudno bedzie oprzec sie konsumpcji juz w czasie przygotowywania syropu. Zreszta, kto nam zabroni? Byle cos przetrwalo z tego probowania 🙂 na pozniej, zycze powodzenia,
    Anna

  9. Ania, oczarowaly mnei zdjecia! I sam przepis rowniez 🙂 czy ja Ci juz kiedys mowialm, ze z przyprawa naj, naj czyli uwielbiam cyrtynowa skorke, wanilie i czarny pieprz, chyba nie opre sie i wruce do Twego syropu ze 3 kulki pieprzu… :*

  10. Anonimowy,
    jak postoi troche, zyska dodatkowo na waniliowym smaku i wyeliminuje goryczke. Przynajmniej tak bylo u nas. Pozdrowienia serdeczne,
    Basiu,
    to sie ciesze, ze chociaz raz ja moglam trafic w Twoje gusta i smaki 🙂 Bardzo sie ciesze 🙂 Z tym pieprzem swietny pomysl, ja bym dodala bialy chyba. Za mna natomiast chodzi confit z cebuli z pomarancza i pieprzem, ale czasu, zeby nad tym przysiasc mi brak ostatnio… Pozdrowiena serdeczne
    Aniu!
    Alez sie ciesze! Pozdrowienia serdeczne,
    Anna

  11. Aniu – chciałabym zrobić albo z syropem z agawy, albo miodem z drzewa Neem…ale nie chcę tych składników gotować…Jak myślisz, jakie powinny być proporcje zagotowanej wody z cytryną (nie jestem pewna, czy chcę dodać wanilię) do tych słodzików ?
    Pozdrawiam – Jo

  12. Dziękuję za przepis :)pierwszy słoiczek się właśnie skończył, i już kupiłam 3 kolejne laski wanilii żeby się dzielić tym cudem. Bardzo mi smakuje, i nie tylko mi. Przepis jest prosty a herbata z syropem już nie taka zwyczajna.

  13. Aniu dzięki Basi sobie weszłam i zakochałam się w tym przepisie. Dziękuję!! Już wiem co zrobię z nadmiarem cytryn jak pozbawię je skórek 🙂

  14. Ja też uwielbiam herbatę. Jakiś czas temu w końcu nauczyłam się pić kawę, ale to herbata jest u mnie na pierwszym miejscu. Jutro zrobię sobie taki syrop, i już nie mogę się doczekać, żeby dodać go do herbaty… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *