WYBORNE wegańskie pierniczki bezglutenowe.

  
IMG_3070

Umieściłabym je
swobodnie w pierwszej trójce moich ulubionych pierniczków. A z racji
konieczności unikania glutenu na samym szczycie tej listy. Podobno – „Tak
właśnie smakują prawdziwe pierniczki”. I rzeczywiście mają w sobie intensywność
i bogactwo tych bardzo charakterystycznych świątecznych smaków. Ma się
wrażenie, jakby wszystkie one zostały skondensowane w jednym malutkim
ciasteczku. Ponadto przygotowuje się je bez jajek i są wegańskie. Doprawdy
trudno o więcej rekomendacji. Wypróbujcie koniecznie!

IMG_3075

Wyborne pierniczki
bezglutenowe

Składniki:
100 g daktyli pozbawionych pestek (10 sztuk)
100 g kaszy jaglanej (1/2 szkl)
125 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem roślinnym
lub masłem klarowanym)
85 g miodu (zastępujemy syropem z agawy, jeśli mają być wegańskie)
35 g brązowego cukru
20 g przyprawy do piernika
50 g skrobii ziemniaczanej
3 łyżki siemienia lnianego
175 mąki jaglanej (można użyć kaszy jaglanej, którą
zmielimy)
90 g orzechów laskowych
90 g wiórków kokosowych
100 g mąki gryczanej jasnej (użyłam kaszy, którą
zmieliłam)
duża szczypta soli
1 łyżka sody
Przygotowanie:
1.      
Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody. Odstawiamy
do wystudzenia.
2.     
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami ciepłej wody.
Odstawiamy.
3.     
Mielimy wiórki kokosowe i orzechy. Jeżeli nie mamy mąki
jaglanej ani gryczanej mielimy kasze. Łączymy je z solą, cukrem, sodą i
skrobią. Mieszamy dokładnie.
4.     
Rozpuszczamy olej kokosowy. Łączymy z miodem.
5.     
Miksujemy daktyle z ugotowaną kaszą jaglaną i siemieniem
lnianym. Dodajemy miód z olejem, mieszamy dokładnie. Wsypujemy pozostałe
składniki. Łączymy. Krótko wyrabiamy. Odstawiamy na ½ godziny, by ciasto
odpoczęło.
6.     
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
7.     
Po tym czasie rozwałkowujemy partiami na placek grubości
minimum 5 mm. Wykrawamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8.     Pieczemy z
nawiewem 10 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem
cytrynowym. Przechowujemyw szczelnie zamykanej puszce.
IMG_3064
Smacznego!
44 comments Add yours
  1. Anno, pozwól, że się tu rozgoszczę na dobre:) Pierniczki wspaniałe i na pewno je zrobię. Często używam "jaglanki" i słodzę wypieki daktylami. Ślicznie udekorowane i podane! Pozdrawiam ciepło i z niecierpliwością czekam na kolejne "bezglutenki":)

    1. Dziś piekłyśmy z córeczką, są wspaniałe! Piekłam też "tradycyjne", ale bezglutenowe są o niebo lepsze! U nas zamiast orzechów są zmielone pestki dyni i słonecznika. Dziękujemy za ten przepis:)

  2. Wspaniałe! Od razu przesłałam kilku znajomym na dietach wegańskich i innych. Wyglądają naprawdę apetycznie. Czy mogą być przechowywane równie długo jak tradycyjne pierniczki?
    Pozdrawiam 🙂

  3. Dziękuję za ten przepis, pierniczki są pyszne i w niczym nie ustępują tym glutenowym. Dziś zrobiłam i jestem nimi zachwycona!

  4. Aniu, twoje pierniczki wywolaly zachwyt tu, w Portugalii, wsród moich kolegów. Wyjasnie, ze wielu z nich stara sie równiez unikac pszenicy, jajek i sa wegetarianami. Zostalam poproszona o przepis:) dziekuje i pozdrawiam serdecznie. AniaPP

    1. Aniu,
      strasznie sie ciesze! A skoro zapotrzebowanie takie polecam Ci goraco mojego ulubienca swiateczne brownie z makiem i marcepanem – http://addiopomidory.blogspot.be/2012/11/swiateczne-brownie-z-makiem-i-marcepanem.html

      Jak dla mnie rewelacja! No i w ogole przepisy z zakladki bezglutenowo… bedzie ich tu przybywac 🙂

      Serdecznosci moc, dla Ciebie, a tej Portugalii to Ci zazdroszcze jak nie wiem co! Ale tak pozytywnie, z usmiechem i nostalgia 🙂

      Anna

  5. Może jeszcze zdążymy z pierniczkami w tym roku… Szukałam przepisu na bezglutenowe i po starej znajomości upiekę Twoje, Aniu 🙂 Na pamiątkę wspólnie gotowanej zupy ogórkowej i naleśników w Kordeckim 😉 U mnie też połowa rodziny na bezglutenowej i bezmlecznej.
    Ściskam mocno, świątecznie, gorąco!
    Agnieszka

    1. Alez sie usmiechnelam na ten komentarz… i tamte wspomnienia… cud-maz tez… Az sie lezka w oku zakrecila… Dziekuje, Aga

      Moc serdecznosci Wam posylamy, Kochani

      Anna

    1. Dziękuje bardzo za odpowiedź 🙂
      Wiem, że już nie bedą bezglutenowe, ja nie używam tylko pszenicy inne mąki mogę 🙂
      Użyłabym tych mąk, ale niestety zniszczyłam młynek mieląc goździki… Serce mi pęka na tą myśl 🙁 wiec pozostaje mi mąka orkiszowa 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!

  6. Pisze wegańskie, wchodzisz w przepisie: miód można zastąpić jeśli mają być wegańskie. Gdzie tu sens gdzie logika??? Skoro reklamujesz je jako wegańskie, to podaj przepis wegański od początku do końca.

    1. Albo nie doceniasz wegan, albo sie do nich nie zaliczasz…
      Jest napisane weganskie – bo to wazna informacja dla szukajacych takich przepisow, z reswta sobie poradza.
      Przepis jest, naprawde dobry i wielokrotnie sprawdzony – nie ma obowiazku korzystania z niego, ani nawet podziekowania a juz tym bardziej zamieszczania podobnych komentarzy 🙂
      Wesolych Swiat!

      Anna

  7. Aniu, czy pierniczki twardnieją po upieczeniu? i muszą leżakować żeby ząbków nie połamać? czy od razu można się zajadać?

    1. Dziękuję ślicznie za odpowiedź, składniki wszystkie mam, foremki przyszły, nic tylko robić i…zajadać. Pozdrawiam

  8. Na ile pierniczków wystarczają powyższe ilości składników?

    I czy gdzieś znajdę przepis na tę czekoladową polewę widoczną na zdjęciach? 🙂

    1. Okolo 30-40, zaleznie od wielkosci foremek.
      Najlepiej polac je roztopiona czekolada. Ma to ten plus, ze kiedy zastygnie – mozna je przechowywac.

      Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *